Friday, February 25, 2011

:: Home made triffle by Cik TeN10 ::

Assalamualaikum (",)


waaa perut kenyang hati manyak senang maa..




inilah hasil main masak2 tadi.. 
kejap je nk buat triffle ni..
sangat simple and boleh ubah ikut citarasa masing2..




sebenarnya aku dh janji ngn senior aku..
nk bagi resepi triffle ni kt dia..
dr tahun lepas tak bg2 lagi..
so ni aku nk share dgn korang..
jom ikut chef TeN10 sediakan triffle!..
ewahh.. hahaha




bahan-bahan:

  • agar-agar + air  (rebus sampai semua agar2 cair)
  • tepung kastard 
  • susu cair
  • gula
  • strawberry (boleh gnti ngn buah2an cmpuran dlm tin aka cocktail)
  • whipping cream ( kl takde boleh ganti ngn jelly )


ini yg aku guna kt sini..kt mesia aku tak tau cmne..
selalu ada jual kt kedai kek lah..
cara-cara:


1 . rebus agar-agar sampai semua cair

2 . bancuh tepung kastard dgn sedikit susu cair


3 . bila agar2 semua dh cair masukkan bancuhan tepung kastard. jgn benti kacau nt berketul     and pastikan api perlahan


4 . masukkan gula secukup rasa

5 . tuangkan separuh kastard yg dh dimasak tadi atas kek yg telah disusun dgn strawberry atau pn cocktail


letak lapisan kek dlm bekas..jgn terlalu nipis dan
jangan terlalu tebal..




6 . tindankan lagi satu lapisan sponge kek, then tuang lagi separuh lebihan kastard atas tindanan kek tu


7 . bila kastard dh sejuk and keras tuang whipping cream yg telah dipukul guna hand mixer atas lapisan kastard tadi..
     
p/s : if guna jelly.. bncuh serbuk jelly dgn air panas.. then tuangkan atas tu..tp pastikan kastard td sejuk terlebih dahulu


8 . tabur strawberry or cocktail di atas.. nk cantik bleh la hias bagai2 lagi


9 . sejukkan dlm peti sejuk.. then bleh la telan.. 


p/s : sponge kek aku beli yg dh siap ye.. kl xde sponge cake roll cake pn bleh je.. 20 minit pn bleh siap bnda nih.. 


simple kan?.. so selamat mencuba (",)







28 comments:

  1. perhhhhhh...terer masak tu....
    segan aaaiii tau...hehehe

    ReplyDelete
  2. zati embong

    bila kita gembira tepuk tangan! papp2!! haha

    ReplyDelete
  3. kurekure comel

    hobi2.. dh jadi tabiat lepas exam je msti nk main masak2.. huahua

    ReplyDelete
  4. cik ten10..!!!!! nak nanges!!!
    nak jugak!!!! huaaaa~ sdeynyer! sdap!

    =___=

    ReplyDelete
  5. princess laila

    alohhh jgn la nangis!!
    nah2 amik2..save picture then buat desktop background..

    (>.<)

    ReplyDelete
  6. aduyaiii..saya takut obesiti..tak makan yg manis2..HAHAHA!! TPU JEEE.. Bakkkk la sikitttt

    ReplyDelete
  7. mykhalis

    haha..amik la..save image then buat desktop background..hahahh

    ReplyDelete
  8. najihatussolehah

    main agk2 je td.. sket je utk bg kastard tu pekat and pejal sket ble beku nt.. kl byk sgt agar2 pn xsedap jgak..

    ReplyDelete
  9. " . tindankan lagi satu lapisan sponge kek,..."..maksudnya ada dua sponge kek lah nih..

    ReplyDelete
  10. cikcleo nak!!!!!!
    balik mesia t buatkan boley??boley la!!teringin da nie..hee.

    ReplyDelete
  11. najihatussolehah

    sponge kek 1 je.. tp aku belah jd dua lapisan sbb xnk terlalu tebal..

    ReplyDelete
  12. miss cleopatra

    hihi..boleh je nk buatkn..tp xde delivery..nk mkn kna dtg umah.. kuang3~ :p

    ReplyDelete
  13. Robot Sakti

    lapar ubatnye makan !. hakhak :p

    ReplyDelete
  14. wahhh sedapnye n senang nak wat la..^.^..thanks sbb kongsi resipi..bila free nanti ct pun nak try gak la...hehe...>.<

    ReplyDelete
  15. putriLicious88

    a'ah simple je.. welcome :) try la ea..

    ReplyDelete
  16. uih..bertuah la sape duk sendai tu..ade org pandai masak..:D

    ReplyDelete
  17. woahhh boleh try juga nih
    bahan2 kt jepun ad eh? ;D

    ReplyDelete
  18. Raji

    ni sume bahan2 kat jepun la ni dik..

    ReplyDelete