:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Sunday, February 23, 2014

:: Happy graduation ::

Assalamualaikum. 

Sedikit coretan tentang hari gembira yang akan menjadi memori di suatu masa nanti.

Sabtu. 22 feb 2014.
Adik-adik junior buat majlis 送別会/soubetsukai iaitu majlis perpisahan buat kami semua pelajar tahun akhir. Alhamdulillah. Penat lelah 2 tahun kat Akita akhirnya sampai jugak ke penghujungnya. 

Aku sangat gembira. Gembira sebab dah present fyp. Tapi masih tengah berhempas pulas untuk tulis thesis. Jumaat depan, 28 feb kena submit. Semoga Allah permudahkan urusan yang masih berbaki itu.


Too cute to eat ! Sayang nak makan tau. Sebelum masuk mulut tu snap gambar berpuluh-puluh kali dulu. Haha over sangat kan.. Kikiki


Habis je majlis aku dengan aimi terus ke taman permainan kat sebelah dewan tu. Aku pau belon yang diorang deco dewan tadi buat props untuk bergambaq pulak. Hahahah

Kebetulan masa nak bergambar tadi tu tetiba langit cerah. Memang syok la bergambar tak ingat dunia. Aku suka background langit cerah dengan tompok-tompok awan dan salji ! 

Ini semua akan menjadi kenangan. 


Gembira sebab dah berjaya menamatkan pengajian selama 5 tahun kat Jepun. Alhamdulillah.

Tapi sedih untuk berpisah dengan sahabat-sahabat yang menjadi family dekat sini. Susah senang sama-sama. Dan sekarang tiba masanya untuk masing-masing bawa haluan sendiri. Pada yang nak sambung master tu all the best. Pada yang akan bekerja dekat Jepun tu selamat maju jaya. Bersiap sedia fizikal dan mental ya :) .. Dan pada yang akan pulang dan berkhidmat di Malaysia tu jom kita balik !! Hahahaha 

Itu je kot coretan untuk kali ni. Aku doakan yang terbaik untuk semua orang. 


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, January 30, 2014

:: Apakah yang sudah aku lakukan? ::

Assalamualaikum.

Usai membaca surah Al-Mulk aku bertafakur sendirian.
Muhasabah diri.
Lalu aku teringat akan untaian kata dari Ustaz Riduan Mohd Nor.
Ingin aku kongsikan titik tolak yang telah menyedarkan aku dari kelekaan dunia.

Anda tahu kisah seekor burung pipit dan nabi Ibrahim?

Disini aku ringkaskan ceritanya.

Tikamana nabi Ibrahim dibakar, ada seekor burung pipit yng berusaha ulang-alik membawa air dengan paruhnya lalu disimbah keatas api yang membakar nabi Ibrahim. Makhluk Allah yang lain hairan.

Kenapa?

Secara logiknya banyak mana sangat air yang boleh dibawa dalam paruh burung yang kecil itu.

Tidakkah burung pipit itu sedar bahawa usahanya itu tidak akan membuahkan hasil ?
Dia pasti tidak berjaya memadamkan api yang besar itu.

Tetapi...

Jawab burung itu.

Memang aku takkan berjaya memadamkan api itu .
Tapi... Aku lebih takut kepada Allah.

Sebab...

Nanti, Allah tak tanya
Adakah kau berjaya memadamkan api itu?

Sebaliknya Allah akan tanya
APAKAH USAHA YANG SUDAH AKU LAKUKAN UNTUK MEMBANTU AGAMA ALLAH ?

So the point is :
Burung ini ada benda dia nak jawab depan Allah nanti.

So bagaimana dengan kita ?

Aku tinggalkan kamu semua dengan satu persoalan.

APAKAH YANG SUDAH KAMU LAKUKAN UNTUK MEMBANTU AGAMA ALLAH ?

Sama-samalah kita muhasabah diri. Ingat balik apa tujuan sebenar kita sebagai seorang khalifah.
Wallahua'lam.




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...