:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Sunday, July 5, 2015

:: Prawns Aglio Olio Recipe ::

Assalamualaikum.

Apakah menu berbuka anda hari ini?

Hari ini si kecik dalam perut ni request nak makan Prawn Aglio Olio. Makanya jari jemariku ligat menari-nari atas keyboard mencari resepi yang menarik.


# tips mencari resepi mudah, simple dan sedap ialah :
search images dekat google. Then tengok randomly gambar yang nampak macam sedap ja...macam sedap ja yang ni.. Pilih la beberapa gambar then browse link dia. Bandingkan those recipe and method. Pilih la mana yang paling senang bagi korang.

So, untuk Prawn Aglio Olio ini, aku telah memilih resepi dari website << INI >>

Untuk tujuan rujukan di masa hadapan aku nak rekod sket lah kat sini resepinya. Ada aku olah sikit-sikit ikut suka hati aku. haha. Nak resepi asal sila rujuk kat link di atas ya :)

Bahan-bahan
Pasta
3 sudu besar olive oil
udang
bawang putih dicincang halus
cili padi (ikut tahap kepedasan masing2)
garam
black pepper

Cara-cara

1. Didihkan air didalam periuk bersama 1 sudu besar garam. Masukkan pasta rebus sampai masak. Setelah masak, toskan dan ketepikan.

2. Bersihkan udang. Kopek kulit dan kepala udang. Masukkan kulit dan kepala udang yang telah dikopek ke dalam periuk kecil. Masukkan sedikit air dan renehkan selama 5 minit untuk mendapatkan stok udang.

3. Panaskan olive oil di dalam frying pan. Masakkan udang. Seafood seperti udang tak perlu nak masak lama-lama sangat2. agak2 dah bertukar warna udang tu dah boleh angkat dan ketepikan.

4. Dengan menggunakan frying pan yang sama, tumiskan bawang putih bersama cili padi yang telah dipotong. Tumis hingga bawang putih bertukar jadi warna kekuning-kuningan.

5. Perlahankan api tahap minimum. Masukkan pasta, udang, dan stock udang secukupnya. Perasakan dengan garam dan black pepper. Gaul sebati. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

p/s : Boleh tambah hirisan daun parsley untuk menambah lagi keenakan hidangan anda. Sebab aku xdak so so aku tak masukkan kali ni.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

:: Ramadhan tahun ini ::

Assalamualaikum

Alhamdulillah kerana masih dipanjangkan umur untuk bertemu lagi sekali dengan Ramadhan tahun ini. Ramadhan tahun ni sangat berlainan dengan Ramadhan yang lepas-lepas. Sebabnya ;

1. Dah bertukar status sebagai isteri orang

Dah jadi isteri orang ni kena jadi mak mak la ye dak. Bangun awal pagi siapkan sahur untuk encik suami. Petang-petang lepas solat asar siapkan juadah berbuka. Aku rasa bersyukur sangat sebab dapat suami yang tak banyak kerenah. Masak je ape pun dia makan ja. Katanya sedap bini dia masak. Ikhlas sedap or just nak jaga hati tu aku  tak pasti. Yang pastinya aku cuba untuk siapkan juadah yang terbaik untuk encik suami. Ikhlas tau aku masak dengan penuh kasih sayang. Hehe 

2. Puasa berbadan dua

Buat mereka-mereka yang tak tahu lagi tu, sebenarnya aku dah mengandung 7 bulan dah. Agak mencabar jugak ye puasa berbadan dua ni. Tapi alhamdulillah aku masih kuat dan sihat untuk terus berpuasa. Ramadhan tahun ni la aku nak rebut peluang puasa penuh. Nanti tak payah kalut pikir nak ganti puasa. Hehehe jangan jelous tau buat adik-adik aku yang kena ganti puasa nanti tu. korang berlumba la dua org sapa ganti habis dulu nanti. :p

3. Duduk di rumah sendiri

Aku baru ja berpindah ke Johor last week, 26 Jun hari Jumaat lepas. Bukan rumah sendiri pun. Rumah kerajaan. Keadaan aku yang berbadan dua ni membataskan pergerakan aku untuk membersihkan sendiri rumah yang sangat luas ni. Luas la bagi aku ngn suami. Kami berdua je. Rumah 2 tingkat. Jenuh la kalau nak sental and mop lantai seluruh rumah berdua dengan encik suami je. Nasib baik la encik suami angkut 4 orang anak buah dia untuk datang sental lantai luar dalam rumah. Nak hidang air dah bulan puasa pulak so encik suami bagi la upah sket kt diorang. Puas hati diorang sental lantai. Alhamdulillah :) senang kerja aku. Heheh

4. First time nak sambut raya di rumah mertua

14 hb ni aku dan encik suami akan berangkat pulang ke terengganu. Tahun ni turn beraya di rumah mertua. Sedih la tak dapat bersama family di pagi raya tapi dalam masa yang sama excited jugak nak menyambut raya bersama family mertua. Mesti lain suasananya nanti. Satu pengalaman yang baru buat aku. So, aku plan nak buat kuih sikit nak bawak balik kampung nanti. Nak buat dua jenis je. Baby la ni teringin nak makan kuih cornflakes madu and biskut mazola. Kena buat kuantiti yang banyak la sbb nak bawak balik kampung mak mertua pastu nak bagi dekat mak aku jugak. Walaupun xdapat balik beraya kuih raya tetap kukirim. Kirim kuih raya uolss bukan kad raya. Kad raya xleh makan kuih raya bleh makan. Hahaha kira nak makan je mak buyung sorang ni ;p

Tu ja cerita Ramadhan aku tahun ini.
Macam mana dengan Ramadhan korang pulak?
Beraya kat mana tahun ni?
Pape pun di kesempatan ini aku nak minta maaf pada semua sekiranya ada silap dan salah. Terlebih tekurang kata tu minta dimaafkan ya. Panjang umur kita update cerita raya pulak. InsyaAllah. Selamat hari raya aidilfitri in advance uolss :D



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...