:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Monday, June 6, 2011

:: Bumi sakura >> Bullet Train ::

Assalamualaikum ! (",)

seperti yang dijanjikan dlm .... untuk segmen Bumi Sakura bulan ni..
aku nak bawak korang semua jalan2 naik Bullet Train a.k.a SHINKANSEN..

hahh ini dia rupa Bullet Train.. laju mcm peluru.. 300 km/j !! sbb tu lah dinamakan Bullet Train.. dikendalikan oleh Japan Railways (JR) ..



Bullet Train ni menghubungkan bandar Tokyo dgn bandar2 besar seperti Sendai tempat aku bermastautin skrg ni.. yess !! Sendai antra bandar terbesar u know !! best wooo.. mai la melawat aku kt sini ^^


Bullet Train ni ada banyak jenis.. macam2 nama ada.. Nozomi, Hayate, Sakura etc.. aku pun tak ingat semua.. kih3 
korang tgk la peta kt bawah ni..


aku penah naik dari Sendai ke Tokyo lah.. harga lbh krg 10 000 yen = RM350 untuk sehala.. mahal ?? berbaloi dgn kelajuan dia kn.. and very comfortable !!

 
ini seat biasa.. 1 line 5 seat..
 

siap ada plug lagi ! nmpak tak kt bwh tu ? boleh la chrga phone or lappy ^^


ada toilet jugak.. 

boleh pilih seat sama ada nak reserved, non-reserved or Green Car.. ape pulak Green Car ni ??


Green Car ni mcm Bussiness Class dlm flight tu la.. lebih luas and lebih selesa..




kalau nk cepat Bullet Train is the best choice i think.. very punctual !! sharp on time train akn jalan.. tak kurang tak lebih even 1 minit..


no smoking !! take note ya perokok2 tegar sekalian ^^ 


ni tiket aku pergi Tokushima last week.. 
Sendai >> Tokyo >> Okayama >> Tokushima
jauh bebeno.. nek bus ntah bbrpe hari bru smpai gamaknye.. ^^

tiket Bullet Train boleh beli kt kaunter


or vending machine




jangan risau.. tak faham Japanese boleh pilih English ^^


dan ada offer baik punya utk pelancong2 luar.. hanya dgn Japan Rail Pass anda boleh menjelajah seluruh Jepun dgn mggunakan semua rangkaian Japan Railways termasuk bullet train !! dlm masa yg singkat je dh boleh tawaf 1 Jepun tau !!

and lagi satu offer.. Seishun 18 Ticket (18 kippu).. ini lebih murah berbanding JR Pass.. target dia mmg utk college student ! dgn tiket ni korang bleh naik sume JR Train kat sini kecuali Bullet Train.. hihi nk cepat kna bayar lebih la kn ?.. besa la bisnes.. ^^






Shinkansen Nozomi.. Bullet Train terlaju..




haa dh puas lom nek shinkansen ?? 
tu je la yg aku nk share dgn korg utk bulan ini punya segmen..


so for the next segmen.. korang nk aku share ttg ape ?? boleh request.. insyaAllah aku akn cari bahan2 utk kita kongsi bersama.. semoga terhibur.. (",)







kalau suka boleh LIKE !!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

26 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

bile la berpeluang nak naek nieh...

syidah said...

citer pasal ipad sikit cikten

skandaLdariLangit said...

dear, bawalah ska ke sana~

zati embong said...

kagumnya!fuh.buatlah kat malaysia jugak please.hihi(ada ke bajet?

ash said...

wow lju nye..klu cik ten duk melintas kt tepi mesti terbang kan hehe

ibnubaba_04 said...

aku penah naik bullet train ni tym dok egypt dlu

Sca Ndx said...

fuuhhh. cool gila. grrr.
ea btw laju tren tu, kalau tgk pemandangan macam mana ea?

just wondering, hehhe

apik pehe said...

seronoknyer dapat pengalaman camtu..haishhh

Fyqa said...

wahhhh bestnye. cam jeles tgk .
wuuu

JARI YANG TERBARAI said...

keretapi laju ni gua penah bawak dulu, tapi simulator aje laa hehehe

Amni said...

kenal kak hanis blogger tak? Dia dok sendai. Hikss.. Bila la malaysia boleh buat keretapi cam gini kan? Hoho.. Tp yg ada pon boleh tahan jugak..

Cik TeN10 said...

meniti senja

dtg la sini !! bwak ur mom dtg jejalan sini ^^

Cik TeN10 said...

syidah

ohh akn ku ceritakan di kemudian hari ^^

Cik TeN10 said...

ska

kl sy ada flight sdri dh lama da bwak follower2 sy dtg sini ^^

Cik TeN10 said...

jat

ehh jat la buat.. fatin blaja pn xabes lg =.= *bajet ?? erkkkk haha

Cik TeN10 said...

ash

ehemm2.. ce tgk cermin ce tgk cermin !! haha ^^

Cik TeN10 said...

ibnubaba_04

oic.. bpe kelajuan dia ekk ??

Cik TeN10 said...

Sca Ndx

kl tgk dr luar mmg laju gile !! tp bl dok dlm train tu lgsg xrsa pn mcm laju.. ok je tgk pemandangan sepanjang perjalanan.. ^^

Cik TeN10 said...

apik pehe

seronok2.. alhmdllah =)

Cik TeN10 said...

Fyqa

hihi ^^

Cik TeN10 said...

JARI

wahh habat la u !! kih2 ^^

Cik TeN10 said...

Amni

kenal sgt la.. yg ada kt Mesia? lrt tu ok la.. tp ktm tu mmg xleh tahan.. huhu

si para para said...

waaa tengok je pun dah tahu laju..
untuk cikten10 dpat naik.
nak naik jgk :(

Cik TeN10 said...

si para para

jom2.. nek dr tokyo dtg sendai ! hihi ^^

d_LA said...

warghhhh..rasa x lajunya naik benda alah ni??tingin tol nak pegi jepun..nak ikut cik fa10 la nt balik jepun..hehe

Cik TeN10 said...

d_LA

dok dlm bullet train xde la rsa laju gle.. mcm biasa je.. try dok kt luar.. perghh silap2 leh terbang melayang hihi

jom2.. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...