:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Wednesday, June 22, 2011

:: Best ke study oversea ?? ::


Assalamualaikum..

baru-baru ni ada senior2 aku dan member2 1 batch aku buat program Jejak Bestari untuk adik2 junior Form 4 kt sekolah aku dulu.. ohh aku dulu sekolah kt kedah jugak.. Sek Men Sains Pokok Sena a.k.a SAINA.. 

apa yg aku tau tujuan program tu ialah nk bg pendedahan kt junior2 tentang kos2 yg ditawarkan di universiti.. so program ni kira nk tlg budak2 ni la utk depa pilih jalan bila dh lepas SPM nanti.. scra tak langsung nasihat apa yg patut la.. 

aku masa Form 4 dulu tak pk kot sal benda2 ni.. yg aku tau pi prep aku tdo.. takpun aku baca paper.. tak penah stay up pn.. tak sempat nk light off lg aku dh pejam mata dh.. kui3.. jgn contohi aku ya.. ^^

ada jugak junior2 tanya aku.. best ka study kat oversea ni?.. 

bukan kira best ka tak best.. korang kn pk sedalam2nya.. aku dulu pn pening kepala jugak nk buat keputusan.. mcm2 aku pk dlm kepala otak.. so kat sini aku nak bg garis panduan kpd adik2 yg ada angan2 utk smbung belajar di luar negara.. 

.....

tak semua org dapat peluang utk smbung bljr di luar negara.. kl korang dpt korg dikira bertuah la.. dlm beribu2 student korg terpilih utk smbung bljr di luar negara dgn tajaan sepenuhnya.. korang dah tak payah fikir pasal nak dptkan PTPTN and scholarship bagai.. tak payah susahkan mak bapak utk kasik duet poket korang.. tp korang nye result pn mesti power lah kn.. result mau maintain je.. jgn ingt korang dtg oversea leh main2 sronok2 je.. tanggungjawab dan amanah yg korang pikul tu amat berat sbnrnya..  

seronok bukan ? dpt pergi oversea tanpa keluarkn 1 sen pn.. tp korang kena ingat.. kt oversea nanti takde sape yg nk tlg korang.. korang terpaksa berjauhan dengan family.. segala hal korang kena uruskan sendiri.. korang kena berdikari.. kdg2 korang akan rasa sunyi sgt.. homesick.. nak2 time sakit.. kl kt umah or hostel dulu ada mak, ada member tlg tgk2kn.. tp kl kt perantauan xde org yg nk tgk2kn korang.. xde orang nk control ape yg korang buat.. semuanya terletak pd diri sdri.. segala keputusan berada di tangan korang..

culture shock adlh satu perkara biasa kpd mereka2 yg bru menjejakkan kaki ke oversea.. budaya, masyarakat, life, cuaca, persekitaran.. segala-galanya berbeza.. korang akan perlukan masa utk sesuaikan diri dgn persekitaran baru.. itu terpulang pada individu.. ada yg kejap je dh leh sesuaikn diri dgn suasana life yg baru, buat kwan seramai yg mungkin.. tp ada jugak yg take time utk sesuaikan diri.. apa2 pun mental kena kuat.. selain dari persiapan fizikal, persiapan mental juga amat penting..

macam2 cabaran sebenarnya bila merantau di ngra orang ni.. tp disebalik cabaran dan rintangan tu korang akan jd lebih matang.. jauh perjalanan luas pemandangan.. korang punya pemikiran akan lebih luas terbuka.. sbb bila korang dh keluar dr kancah persekitaran yg berbeza korang punya pemikiran pun agak berbeza drpd selalu.. tak hairan la kl korang nmpak budak2 yg belajar oversea ni lebih matang dan berketerampilan.. 

korang juga akan jd lebih independent.. sedikit sebanyak keyakinan diri korang akan meningkat.. kalau di negara org korang boleh survive apatah lg di negara sdri kn?..  kalau dulu korang takut2 segan2 nk bertanya tp tidak lagi sekarang.. campak lah korang kt mna2 pun korang still akan boleh survive punya !.. wlpn seorang diri.. berbekalkan keyakinan dan daya saing yg tinggi setiap masalah korang dpt atasi dgn jayanya.. bukan senang nk fight dgn student2 kt oversea ni.. usaha mesti berlipat ganda.. 

lagi satu.. korang akan amik masa utk habiskan pengajian sebab preparation dh makan masa 2 tahun.. jangan rasa menyesal plak nanti bila tgk member2 kat M'sia dh grad and dh bekerja tp korang masih terkemut2 belajar lg.. xpe.. korang abes lambat sket je.. tp pulangan yg korang akan dpt nanti pun lumayan lah.. berbaloi dgn usaha korang selama ni..

masa aku mula2 masuk kelas dua tahun lalu.. lecturer ckp bahasa jepun bkn men laju lagi.. kdg2 tu ada yg ckp pelat la.. buku teks semua bahasa jepun.. 2,3 bulan pertama serius aku nganga.. tak paham apa langsung.. aku sekadar pi kelas dgr lecturer bebel.. balik kelas buat homeweork hentam apa yg patut.. dh lama2.. bru la aku boleh catch up ape yg lecturer ckp.. kl budak jepun study content yg lecturer ajar.. aku kna faham dua benda dlm msa yg sama.. kena faham bahasa Jepun dlu then baru fahamkan apa  isi kandungan yg lecturer ckp td.. penah ada rasa nak give up.. tapi aku dh xleh patah balik.. ape2 pn aku tetap kena teruskan.. so aku tanamkan azam dlm diri utk terus berusaha sebab aku sendiri yg pilih jalan ni.. takkan senang2 nk give up kn?.. malu la.. nk ckp ape kt parents nanti?..so never give up !! sekali kau dh melangkah jgn penah berfikir untuk berpatah balik..! yoshhhh

aku harap perkongsian aku yg tak seberapa ni dpt membantu sape2 yg tengah pening kepala utk buat keputusan sama ada nak study oversea ataupun smbung kt M'sia ja.. belajar kt mana2 pun sama ja.. ade baik ada buruknya.. apa2 pun usaha dan tawakkal itu penting.. jgn lupa berdoa pada yang Esa memohon petunjuk.. kerana Dia ja yg tahu apa yg terbaik buat hamba2Nya.. :)





Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

19 comments:

Hanis MY said...

way to go! u go girl! :)

Cik TeN10 said...

Kak Hanis

go ! go ! go !.. hihi ^^

zati embong said...

kagum jat dgn fatin tau!

chemay said...

go go go!
:)

ecah mashuri said...

atin.ak dari dulu nak stdy jepun or korea.tp kalau dah pemalas n tak berapa mudah tngkap belaja tu yg duk sini je.ehheeheh...go go girl.love u.eh!;p

atien said...

ha'ah..saya masih nganga dalam kelas..x fhm pon lagi..TT

ArulchelseA said...

tk best pun blaja ovrsea..
sy blja kat sekolh kt malaysia je..

*padahal tk dpt nk blaja kt oversea tu ckp tk best ..kih kih kih

Cik TeN10 said...

jat

uhuu biasa2 ja jat.. hidup ni mcm roda.. kdg2 kt atas kdg2 kt bwah.. supoort dr family dan kwn2 byk membantu.. :)

Cik TeN10 said...

chemay

life must go on :)

Cik TeN10 said...

ecah

aku pn bkn nye cepat sgt pick up.. kdg2 tu blurr jugak.. tp org kata blur itu comel.. kih3

love u too ecah !! ;)

Cik TeN10 said...

atien

xpe lama2 nt dh biasa ok la.. kl xtau sgt tu just ask ur friend.. japanese ni diorg ssh nk mula dulu.. so kita kna tegur diorg 1st pastu nt da lama2 mcm2 soalan ditanya kt kita.. kdg2 smpai pening kpla nk jawab ^^

Cik TeN10 said...

ArulchelseA

rezeki masing2 kn.. kt mana2 pn sma ja.. kt mana2 pn boleh je nk belajar.. yg penting usaha :)

d_LA said...

fatin ni bdk bijak ni..dlu kalo dpt pluang gi obesi mmg negara jepun pilihan dla..mmg suka ngan jepun ni..tq sharing, berguna tuk sape2 yg plan nak study kat oversea^^

ganbatte fatin^^

Cik TeN10 said...

d_LA

ehh xde la.. biasa2 ja dyla.. tu rezeki masing2 la kn.. welcome.. insyaAllah ape yg fatin lalu akn dikongsi utk kebaikan bersama.. :)

ganbarimasu !! thanks dyla :)

iambruceado said...

Tambah satu lagi point. Long distance relationship itu amat mencabar :D

Cik TeN10 said...

idham

a'ah.. tp tu personal punye hal la wehh.. haha

Q said...

Fatin すごいすね:)

Cik TeN10 said...

Q

haha.. おまえもっとすごいじゃない? 受験心配けど。。huhu ^^

Anonymous said...

loh..junior saina rupanya..
akak pun saina jugak..batch SPM99..saja google2 sal study kat oversea..rasa mcm teringin nk smbung bljr lg..tu yg terjumpa blog awak ni..good luck... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...