:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Monday, January 16, 2012

:: Rumah sewa ::

雪下ろし =  yuki oroshi  =  snow removal

tengok ni..


inilah satu kerja yang terpaksa dilakukan bila salji dah turun dengan lebatnya..
kalau dibiarkan silap-silap bleh runtuh bumbung rumah.. kang tak pasal-pasal ade yang tertimbus dalam rumah dek salji.. 

dekat Sendai salji bertimbun jugak tapi takde la setebal gini.. 
namun.. next winter aku terpaksa menghadapi cuaca yang lagi sejuk salji yang makin tebal.. sebabnye aku akan berpindah ke Akita insyaAllah bulan 3 ni.. 

alhamdulillah.. last winter holiday aku dah jumpa rumah sewa.. alhamdulillah awal bulan 3 ni dah boleh masuk.. penat jugak la nak packing barang aku.. baru tersedar yang barang aku sangat banyak.. dengan printer, desktop, speaker segala.. adoii..


ni plan umah sewa aku.. yang warna hijau tu bilik tidur.. yes ada dua bilik.. sebab aku duduk dengan aimi.. ex roomate aku masa buat preparation dulu.. kami ditemukan kembali setelah 3 tahun berpisah.. macam jejak kasih pulak kan.. nanti dia sekelas dengan aku.. so senang la.. lepas ni gi kelas dah ade teman !! yeayy ! :)))

bilik tidur tu japanese style.. ada tatami (lebih kurang macam tikar mengkuang kot).. aku lebih prefer tatami berbanding carpet.. sebabnya tak berhabuk.. senang nk bershkan.. :))

lagi satu.. aku suka bilik japanese style sebab ada ruang tempat simpan barang.. penah tengok citer doraemon kan ?.. haa.. tempat yang doraemon tidur tu la.. :)) pintu bilik pn sliding.. 

lagi satu sebab aku suka rumah ni.. dapurnya besar !! yes !! dapur besar adalah salah satu faktor penting dlm pencarian umah.. sebab aku suka meluangkan masa didapur tatkala keboringan.. :))


inilah dia rupanya umah sewa aku tu.. aku dah tengok semua.. bersih dan memuaskan hati..
alhamdulillah..

sewanya sebulan

¥48000 = RM1967 (mengikut matawang sekarang)

ini antara sewa yang termurah la untuk rumah 2 orang..

¥48000 bahagi 2 = ¥24000 sorang setiap bulan.. masuk bil-bil semua mungkin setiap bulan spend ¥30000 la.. 1/4 daripada duit biasiswa.. kos agak mahal berbanding duduk di hostel tapi bagi aku dah ok sangat dah tu.. tapi kena pandai-pandai la dalam berbelanja kan.. :))

aku tak sabar nak masuk rumah ! rasa seronok bila duduk di rumah sendiri berbanding di hostel.. lebih selesa.. pastu boleh deco-deco umah cantik2.. rumahku syurgaku.. :))

oppsss gomenasai (sorry) terbebel panjang pulak.. lastly doakan yang terbaik untuk aku dalam menyiapkan thesis dan jugak menghadapi last exam yang akan menentukan aku bleh grad ke tidak march ni.. babai ! (,")




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

38 comments:

Asmara said...

xde kosen msia yg dtg sini. haritu ada amik exm tp x lepas. makin ke utara nun jauh di sana. gambate! moga urusan dipermudahkan. :D
*x nk jln2 yone ke? sini org panggil little hokkaido. hehe.. perkara rutin tiap2 hari nmpk mcm ojisan tu buat.

Cik TeN10 said...

Kak As

Emm xde member kat situ..kl ade dh lama dh smpai.. :))

ash said...

xsbr la tu nk pndh umh bru...:)

Cik TeN10 said...

ash

wekkk ;p

aReLaN said...

kekko yasui yo na. prefer dok bilik ngan tatami but then terpaksa la mengalah ngan housemate.biar je dia amek bilik tatami.tak kisah pon.jnji leh tdo.hehehe

♥ p a a n i ♥ said...

hhohoho i like saljiiii!! pos kat akuuuuuuuuuuuuuuuuu!! boleh?

cantiklah umah jepun style aku mmg suke. sliding2 door segala.dh la doremon tu feveret aku..nti ko dh pindah, upload la gmbr umah ko tauu.. decorate cantik2 aku nk tengokk..hahahaha ;p

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

erkkkk sewa termurah?? gulppp..telan liur moon membacanyerr huhu

bersih rumahnya...

Munnafendy said...

erkk...tercekik kejap tgk hrga sbln tuh...alahai

adan said...

ui.. susah jugak tinggal dekat kawasan bersalji ni erk.. btw semoga sukses menyiapkan thesis ya.. gud luck exam..

ShahzCudin said...

waaa,sugoi! (btol ke aku gune word nih?)dlu byk jgk taw word2 jepun smpi bleh wat simple ayat..skrg ni dah x lagi sbb lme x prktis..

berbalik pada entri, suka tgk rumah jepun.. rasa nak pki tatami jugak kat umah sndri nt..bleh thn jgk harga sewa kt sana..lebih kurg sewa umah banglow 2 tingkat kt melaka..

Cik TeN10 said...

aReLaN

a`ah.. 結構安い。。mmg sengaja pilih bilik sama saiz and dua2 pn 和室.. senang..adil.. :))

lg satu.. ade tatami time fuyu takde la sejuk sgt kn.. kl lantai kayu mcm kt dapur tu mmg sejuk la.. huhu

Cik TeN10 said...

paani

impossible la nk post.. huhu dtg la jejalan sni wehh.. :)

orite !! nt dh pindah siap kemas deco2 aku tempek gmbar ea.. ;p

Cik TeN10 said...

C.M.A

kl nk bandingkan dgn ringgit malaysia mmg telan air liur pn xlepas kan.. tp ini dh dikira murah ni.. dengan dapur besar.. alhmdllah rezeki.. :))

Cik TeN10 said...

Munnafendy

ahaha.. nasib baik tercekiknye sekejap je.. hihihi ;p

Cik TeN10 said...

adan

ahaa.. mencabar jugak la..

thanks ! :))

Cik TeN10 said...

ShahzCudin

betul lah tu !! hebat2 !! tu la.. bahasa ni kalau kita tak gna jd cmtu lah.. skrg aku punya english pn makin hari makin berterabur.. tiap hari telinga asyik dengar nihonggo je.. cakap pun nihonggo.. huhu

ehh ada jual tatami ke kat Malaysia ?? xpenah jumpa la stakat ni.. woww kl dpt banglo syok nih.. tapi apakan daya.. kos hidup sini tinggi.. kl nk banding ngn ringgit mesia mmg terbeliak la mata sbb matawang jepun tinggi.. :))

Tukang Karut said...

erkkk! Mahalnya sewa...

محمد رازيق said...

wah, bestnyer rumah sewa kat sana.. bersih dan mendamaikan :) teringin nak pi sana.

Hanis MY said...

boleh jenjalan akita pasni, masak best2 eh hehe...

si ngokngek said...

untunglar boleh rasa tempat tidur doraemon..eh mesti dapur besar mcm shin chan ka..huarghh!!!aku jeles

Cik TeN10 said...

TK

kt sini kira murah la tu TK.. :))

Cik TeN10 said...

raziq

mai la dtg jalan2 sni.. :))

Cik TeN10 said...

kak hanis

meh la.. boleh aje.. :))

Cik TeN10 said...

si ngokngek

tp aku xde la tdo kt tempat simpan barang tu.. hahaha

Juliet_iRa~" said...

wahh mahal gak ea kat jepun..tp xpela janji selesa..:)

fatin..ira bz skit..mklumlah cikgu baru..doakan ira k!:p

Cik TeN10 said...

Ira

ahaa.. kos hidup sni tinggi.. :)

ok.. good luck ! :))

semutsengal said...

waaa,


rumah baru best tak ? Err, aku nak kirim salji segumpal bole ?

A Girl Like You said...

Hi! Blogwalking! :)

Papa Mifz said...

pindah rumah mmg sgt2 meletihkan...

Cik TeN10 said...

semutsengal

besttt !! erkkk kirim kot fb boleh la.. hahaha ;p

Cik TeN10 said...

A Girl Like You

hi ! :))

Cik TeN10 said...

Papa Mifz

uhuuu.. tu la.. adoii

Juliet_iRa~" said...

fatin..hee

ira on9 smntara tunggu kakak amik..;p

hee mestilah terharu sbb ada org buat cte psl kite kan..ngee..;p

:)..dah habis cuti ke?blom kan?

dah pindah rumah ke?

Lea Isnawi said...

moga berjaya grad ikut plan

leh balik mesia n cepat2 kawen eh keje

hehe

ABU said...

wah aku suka aku suka... bapak mahal sewa rumah dia.. dekat seribu sorng..

bilik dia sngt simple.. macam bilik2 orng jepun yg kat dalam tv tu.. fine aku mampu tengok dlm tv aje..

balik mesia nnti jgn lupa bawak balik tatami hehhee

Apik Pehe said...

wow..lebih rm1000 untuk satu orang setiap bulan

si para para said...

cik ten10..belaja baik2..pandai2 jaga diri ye..

YOUsoF said...

Sok insyaAllah aku sambung baca entri ni.. ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...