:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Sunday, January 15, 2012

:: Hobi saya ::


uwaaa.. tengok tajuk entry aku hari ni.. 
teringat masa sekolah rendah.. zaman hingusan dulu..
antara karangan yang popular dikalangan murid-murid.. 

> hobi saya
> keluarga saya

pendek kata semua nak ada saya la.. haha.. 

kalau dulu hobi aku memancing ikan kat sawah padi dengan tok (nenek) aku.. tapi sekarang hobi aku memancing jejaka kacak !! hahaha merapu !! aku baru sedar yang aku ni dari kecik sampai besar nakal !! hihi 

aku rasa aku tahu apa itu hobi masa darjah satu la kot.. mengikut pemahaman aku masa darjah satu dulu.. hobi ni benda yang kita suka buat diwaktu lapang.. tapi bagi aku sekarang ni.. aku rasa hobi ni sebagai salah satu cara untuk aku hilangkan boring dan release tension.. 

dan hobi aku buat masa ini ialah..


memasak.. macam-macam aku masak.. tak kisah la kek ke lauk ke.. yang pastinya aku suka mencuba resepi-resepi baru.. sumbernya berbagai.. mostly dari internet sebab mudah dan pantas.. pastu banyak choice.. satu masakan tu banyak cara penyediaan kan.. klik-klik cari resepi yang best then try !! dan aku suka resepi yang simple tapi sedap sampai boleh gigit jari !! >.<

minat memasak ni ada dalam diri aku sejak kecik lagi.. menurut mak dan tok aku, aku masa kecik-kecik suka sangat menyibuk kat dapur.. kalau mak aku tak bagi aku buat something mesti dia takleh nak masak sebab aku kacau.. haha


selain memasak aku juga minat mengait.. aku belajar mengait secara tak langsung dari mak sedara aku.. kalau tak silap aku aku mula mengait waktu umur 9 tahun.. time tu cuti sekolah.. mak sedara aku terima tempahan untuk mengait alas meja.. so aku perhatikan je mak sedara aku mengait.. then aku ikut.. dari situ bakat aku mula menyerlah.. dan sampai sekarang pun aku masih suka mengait.. memang memerlukan ketelitian dan kesabaran nak buat benda ni.. tapi bila dh dapat hasilnya memang sangat berpuas hati.. 

ada jugak yang bertanya.. aku tak jual ke benda-benda yang aku kait tu.. ex baby booties, beg, alas meja, blanket etc.. buat masa ni tak la.. sebab aku buat time aku free je.. banyaknya untuk kegunaan sendiri.. kadang2 aku jadikan present.. 

kepada yang berminat untuk belajar mengait ni.. anda boleh la cuba.. dekat youtube pun banyak tutorial untuk beginner.. tak pun boleh rujuk pada buku atau pun pada mereka-mereka yang pakar.. 


shopping !! yang ini memang takleh dinafikan lagi.. perempuan dan shopping memang tak dapat dipisahkan.. aku suka shopping lepas exam !! setelah bertungkus lumus memerah otak untuk menghabiskan exam, keluar bershopping adalah satu nikmat yang sangat tak terkata.. hilang semua tension !! terasa seperti dunia ini aku yang punya ! cewahh.. hihi ;p

tapi kena berhati-hati jugak.. shopping, shopping jugak.. jangan sampai koyak poket sudah la ea.. hihi sebagai seorang perempuan yang bakal bergelar suri rumahtangga.. aku rasa aku patut bijak berbelanja.. perju bijak menguruskan kewangan.. makum la kos hidup makin tinggi.. so kena berjimat cermat dalam berbelanja.. hopefully aku dapat menjadi isteri yang bijak berbelanja dan menguruska kewangan suatu hari nanti .. :)

selain tu aku jugak suka menconteng !! hasilnya seperti gambar-gambar yang tertempek di entry ni.. :)

itu je la sedikit perkongsian tentang hobi aku.. bagaimana pula dengan korang ???











Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

36 comments:

cheqna said...

cheqna suka baca novel =)

♥ p a a n i ♥ said...

hahahahah kiut kot kartun ko weh!!
aku bagi A++++++

hobi aku adelah melukis :)

Cik TeN10 said...

cheqna

dulu suka la.. masa lepas spm.. sekarang ni dah kurang sket.. baca jugak la tapi tak sekencang dulu.. hihi :)

Cik TeN10 said...

paani

tak sehebat katun ko wehh.. katun ko lg cute miut !!

ni kira sebahagian hobi aku je ni.. nak cerita semua kang muntah plak korg bce. haha

Tukang Karut said...

hobi aku mengarut...

baru tersedar selama ni nakal ke? isk isk isk... nasib baik sedar...

ArulchelseA said...

hobi sy melalak..kih kih kih

ABU said...

wah klasiknya mengait hahaha..

Err.. Betulke reti masak ni, macam tak yakin jak aku hahahaaha

Juliet_iRa~" said...

rajinnya fatin!heee..

suka hobi mengait tu sbb ira xda bakat..ngeee :)

kaitkan ira somethingg..ngeee

siti kektus said...

peh. berseni jugak tangan kau lukis2 ni. ceh, kalah aku. aku setakat ilepu tu je lah.


psst, tang mengait tu pon aku rasa aku nak jd kan hobi baru aku lah. haha tp, tak tau lah bertahan berapa lama kan. :p

Cik TeN10 said...

TK

ahaahh sesuai sgt dh dgn nickname tuh.. ;p

ahaa.. dh lama sedar cuma buat2 tak sedar je.. kih3

Cik TeN10 said...

Arulchelsea

agak2 kl nyanyi tu mcm amy search tak ? ;p

Cik TeN10 said...

ABU

bukan klasik tp rare.. ssh nk jmpa remaja zaman skrg berbakat mengait tau.. ;p

perlukah aku meyakinkan ko ??.. haha :D

Cik TeN10 said...

ira

buka rajin tp bosan dok kat bilik sorang2.. heee :p

try la mengait ira.. mana tau berbakat kan.. :)

Cik TeN10 said...

siti kektus

aku rsa bakat seni aku ni turun dr mak aku kot.. tp takde la hebat mana pun.. setakat nk conteng2 tu bleh la.. hihi

haha.. just wait and see.. tp kn.. kl ko dh cekap nt aku rsa mesti ko jd mcm addicted.. selagi xsiap benda yg ko kait tu mesti xle stop.. mcm aku ! kih3 btw good luck wehh !! :)

adan said...

bertambah syg la suami mu bakal suami ko sbb pandai masak.. tp part shopping tu.. kena jimat derr.. haha

Cik TeN10 said...

adan

ahaa.. itu aku tengah berusaha la ni.. kih3

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai suka masak gk....
cuma bab jahit tu masih terlslu jahil la uols.....selalu x jadi...nangessss!

Cik TeN10 said...

kak ayu

jom masak smpai penuh meja !! hahaha
emm cube la lg ! :p

Munnafendy said...

uikk??? kagumnya pandai mengait! yg lain tu semua org boleh buat tp mengait??? dasat huhu

Asmara said...

wah banyak bakat dia. akk suka org yg pandai melukis ni, tak semua org boleh buat lukisan cantik. mmg kagum la sape ada bakat melukis. hehe..

ShahzCudin said...

patut la mcm pndi masak jer..dr kecik suka masak.. btol?

ShahzCudin said...

p/s: psl nak edit tukar chatbox yg popup tu sy x sure r..sama cm biase ker..?

ShahzCudin said...

nt sy try menuntut ilmu kt mana..da dpt nt sy bg taw..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

sila ajar moon mengait dan menjahit..hehe

sebab moon xpandai menjahit.. nak jahit seluar koyak pon..suruh mak jerkk..hehehhehee

Papa Mifz said...

hobi papa mifz maso sekolah rendah lawan spider..hehe

si para para said...

masa kecik dulu kita banyak masa dan tak ada benda sangat nak di buat.. sebab tu kita panggil hobi untuk mengisi masa lapang.

bila dah beso2 ni kita tak ada masa sangat. sebok keje.. sebok belaja.. tensen.. serabut..

benda yang sama cuma keadaan yang berbeza..betul tak..

yang memasak mengait dengan menconteng tu boleh di kira hobi.. tapi bab shopping tu kira hobi jgk ke cik ten10.hehe


eh panjang pulak komen kali ni..

Kamalia said...

Dulu sukabaca novel n skrg suka masak..sume bnda nk cuba masak..
Bagusnya fatin suka mmgait,hobi yg sgt bagus tu.;)

Cik TeN10 said...

Munnafendy

a`ah.. bakat mengait turun dari mak, mak sedara kot.. :) nak mengait kena betul2 sabar dan teliti.. kl tak separuh jalan je la.. :)

Cik TeN10 said...

kak As

bakat melukis tu ade la sket2.. :)

Cik TeN10 said...

ShahzCudin

a`ah mmg ske memasak..suke sgt.. masak banyak2 bg org makan.. tuannye makan sket je.. hihi :p

Cik TeN10 said...

Papa Mifz

ahaa.. nt Mifz pn mesti suke lawan spider gak.. hihi :P

Cik TeN10 said...

si para para

betul2.. :)

emm.. yg tu lebih kepada lepaskan tension... hihi :p

Cik TeN10 said...

C.M.A

senang je kl minat... :)
pmpuan at least tau basic menjahit pn dh ckup.. nt kl seluar suami tetas ke leh la nk jahit balik kan.. :)

Cik TeN10 said...

Kak Kamalia

sama la !! fatin pun suka sgt cuba resepi2 baru.. nak2 yg fatin suke mkn mcm cheesecake.. red velvet cake je blom penah try buat lg.. :)

a`ah.. scra tak langsung belajar pastu terus suka.. :)

semutsengal said...

kau dah pandai lukis ?

Bagus !

Cik TeN10 said...

semutsengal

erkkk sket2 je la.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...