:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Tuesday, January 3, 2012

:: Resepi icecream cheese cake ::

gomen ne.. dah lama tak jenguk korang semua.. 
maklumlah sekarang tengah winter holiday maka aku pun bercuti dr berblog.. tak sempat nak jenguk yg lain.. 

*****

today aku nak share resepi icecream cheese cake 


***** STEP 1 *****

biskut oreo
butter (cairkan)

>> hancurkan biskut oreo
>> gaul rata bersama butter 
>> basekan kedalam loyang cake

# sukatan biskut oreo dan butter agak2 je la.. ikut tebal mana yg korang nak

***** STEP 2 *****

10 gm gula
2 biji kuning telur
100 gm cream cheese

>> pukul gula + telur sampai kembang
>> dah kembang, letak bowl atas air mendidih, sambung pukul selama 3 minit
>> angkat bowl dari air mendidih, kemudian masukkan cream cheese dan pukul sebati

***** STEP 3 *****

150 ml whipping cream (nama cream)

>> dalam bekas yang berasingan, pukul sampai pekat (sampai jadi macam nak sapu kat kek tu)

***** STEP 4 *****

>> campurkan kedua-dua adunan dan kacau sebati
>> tuang kedalam loyang yang telah dibasekan dengan biskut oreo tadi
>> bekukan dalam peti selama 3 jam (letak kat tempat beku ye)

untuk decoration ikut citarasa masing-masing :))



~ selamat mencuba ~







Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

25 comments:

kiwi said...

serius nmpk sgt mnyelerakan..hihi..dh la suke cheese cake ^^

Juliet_iRa~" said...

fatin!!!

rinduuuuuuu..;p

wahhh nak resipi ni!heeeee

nak buat!hee..sedapnyaaa...:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Sedappppp
Nk buat
Nnt bila dh cihat sket
Tunggu lama ni ngeee

najihatussolehah said...

ske2..nak try nanti..hehe..

zati embong said...

jat suka!hihi.suka tgk!haha

My name is Pqah said...

simple & menyelerakan!
Hai...salam perkenalan.

siti kektus said...

uit !
kemain chef sorang ni ha.

berkurun dah weh aku tak jejak sini.
sorry tau. helikopter aku rosak lah. hehehe :p

aReLaN said...

rajin btul sorg ni.sedap lk tu nmpk.hmmm...klu pos sni lh???hihi

Tukang Karut said...

zrupppppp!!!!

najihatussolehah said...

fatin..sukatan butter tu kalu yg fatin wat nh banyak mana...ada x smpi sbuku butter tu..lbh krg 250 gm kowt..hehe..

d_LA said...

sedapnye fa10..dah boleh bukak bakery ni<--tiru iklan tv..
tp serius nmpak mcm jual kat kedai je..kenapa pndai+rjn sgt cik fa10 kita ni..grrrr...rs nk gigit je monitor ni taw..

Waqheh said...

cheese cake dlm peti ais gua ada lg sejorai...

ORLANDO AHMAD said...

putih melepak kek ni

Warna Warni Kehidupan said...

WAH!!!! sangat sedap..sangat sedap...sangat sangat sedap.....

Hanamiko Sakura said...

alamak! meleleh air liur... hahaha.. tak senonohnya..

aleen aiden said...

amboi..melampau tau u nih..ai tengok sikit lagi nak menjejeh ayaq liuq.kah3

aReLaN said...

memang leh sangat nak masuk masterchef dah ni.hahahah...

acheeqa farhana said...

seriusly nampak sedap...buatkan sebijik boleh?hehehe

ABU said...

even baru abis makan kepsi.. tapi aku tengok gambar tu pun aku dah terleleh leleh..yam yam.. sedapnya.. betul ke kau reti buat ni.. macam tak pecaya je aku hahahahahaha

Juliet_iRa~" said...

patut pon lma xupdate!
cuti ea bjalan sakan laa...
waaa bestnyaaaa :)

selamat berjalan yea..

psss : ira xtry lagi...heee...nt nak try resepi ni..;p

YOUsoF said...

2 keping gambar je pun dah cukup menggoda selera aku.. ;D

Orea tu pelengkap rasa, kalaulah aku jenis rajin bab buat makanan macam ni.. hehe

Azroy Kassim said...

baa~ CAK!!

err.. ble kite leh kawin ea??

Apik Pehe said...

huhu..eskrem dah cair tu..cepat makan!!

アヌムちゃん said...

waaaa sdpnyeee

♥ p a a n i ♥ said...

ok nak try! tp kt cini takde jual whipping cream kne cri kt ipoh T___T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...