:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Sunday, August 5, 2012

:: lip lap lip lap ::

Assalamualaikum..

pejam celik pejam celik dan 16 hari kita berpuasa kan.. alhamdulillah..
tup tup dah nak raya dah.. 

ada yang dah mula pasang " lampu lip lap " ke ?


kalau dulu pasang pelita sekarang ni lampu lip lap pulak..
lampu lip lap pun dah makin canggih dah.. macam-macam corak ada.. 


bentuk bintang la bulan la..
memang meriah kan.. ditambah pulak dengan bunyi mercun, bunga api lagi..
haishh.. tak sabar rasanya nak menunggu lagi 7 hari..
rindu sangat dengan suasana di kampung..

dah masuk pertengahan ramadhan ni mak-mak kak long semua mesti sibuk duk menguli kuih raya kan..
macam-macam jenis kuih.. nak yang kerlass sket almond london lah kan.. hahahh
kalau malas nak buat pergi je bazar berderet kuih dijual..
tapi family aku memang style tak beli kuih.. tiap-tiap tahun pun buat sendiri..
kalau tak sempat nak buat beli je kacang or kerepek.. pastu buat la kek sebijik dua..

sebagai kakak sulung aku lah orang kedua yang sibuk di dapur selepas mak aku..
setakat nak buat rendang tu celah gigi aku je.. keh3

sekarang ni aku tengah berfikir lagi..
menu apa ya aku nak masak untuk open house di hari raya nanti ?
korang ada cadangan menarik tak ?


*****


ada orang tak kenal kuih lopes rupanya..
tapi aku rasa bukan tak kenal.. tau rupa tapi tak kenal nama..
lelaki memang macam tu tau makan je tanya nama kuih haram tak tau..
betul tak ?? hahahahhh :D

untuk pengetahuan encik roy yang kacak tu inilah dia rupa kuih lopes ya.. ^^


first time ni aku buat kuih lopes cara modern..
xyah pakai daun pisang bagai masak je pulut dalam rice cooker..
sangat mudah bukan.. so kepada anak-anak dara tu rajin2kanlah diri anda ke dapur.. :p


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 comments:

Hanamiko Sakura said...

lip lap lip lap..
meriah kan kalau ramai2 satu keluarga buat kuih raya.. ><

Uncle Jonni said...

setuju... anak2 dara patut rajin2 masuk dapur...

begitu juga anak2 teruna... rajin2 ah pi dapur juga... utk makan je lah...
huhuhuhu

Ash Give said...

oh balik mesia raya ni.. 7 hari lagi, msti excited gila sekrang mghitung hari..

aku pun tak tahu tu nama dia kue jenifer lopez hahaha

kat bazaar lagi banyak kue kue yg aku tak tahu nama dia, setiap kali nak beli tanya makcitu.."makcik ni kue apa? sedap tak? hahaha"..

btw, slamat pulang ketanah air, cm mana dgn hoii?

Ibnu Kassim said...

baa~ CAK!!

hahaha.. ini gupenye kuih lopes... ni skali suap je ni.. sbb tu x smpt nk tau name... hahahaha

Cikgu Ma said...

teringin plak..lama x makan...

Asmara said...

Meriahnya bila ada lampu lip lap nih.. Rindu nak raya kat msia! Moga selamat perjalanan nnti! :)

Mishter Izwän said...

nmpak sedap kuih yg owner blog ni buat

::FAIZ:: said...

saya suka lampu lip lap

ash said...

kelip-kelip cam mata hoii hehe

Tukang Karut said...

ermmmm...kueh lopes...

Yousof said...

Minggu pertama orang dah mainl agu raya aku masih ok. Tapi bila ternampak orang dah pasang dan hidupkan lampu raya pada minggu pertama puasa aku cuma 'tumpang' teruja je haha.


Kuih feveret mak aku tu.. Kau pandai buat kuih ni? Terer²! ;)


*Pasa harga sewa dan cerita sebenar homestay tu ada kat entri (part 1) ni.

http://youthyousof.blogspot.com/2012/07/asal-usul-nama-melaka.html

Kalau rajin nak tau boleh jenguk situ ok cikten10 ;D

si para para said...

Tapi pelita memang tak boleh tinggal.. Kat kg mesti meriah pasang pelita. Pelita buloh..

Kueh tu macam kueh ondei ondei jer...

ct kektus said...

orang laki. kebanyakannya, tau makan je lah. haha

kalau kuih lopis yg main kukus je, aku susah sikit lah nak telan. rasanya lain. aku suka yg rebus aje. cerewet kan. hoho yg penting, lopes mmg sedap. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...