:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Friday, February 19, 2010

KEK COKLAT BROWNIES KUMA KUMI


yummy2!!!amacam?..nmpak sdap x?..kek ni aku wt hias sdri tau..haa jgn ingt pmpuan zman skang xpndai msak..vogue2 jgak kn tp cri2 kewanitaan 2 msh ada kn..kpd lelaki jgn pndang sblh mata tau!..hahah..kek ni kuberi nma kek coklat brownies kuma kumi...dsbbkn rmai yg mnx resepi bl aku upload pic ni kt fb so aku nk share resepi kek ni ngn korg sume...

bahan-bahan

  • 450 gm mentega(butter pn ok ja)
  • 450~500 gm gula pasir
  • 8 biji telur
  • 450 gm tepung gandum
  • 15 gm baking powder
  • 100 gm serbuk koko
  • 1 1/4 tin susu pekat
cara-cara
  1. Pukul mentega + gula.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.Pukul hingga betol2 kembang.
  3. Gaulkan serbuk koko + susu pekat hingga sebati dlm bekas yg berasingan.
  4. Masukkan ke dalam adunan yg telah dipukul td.Sambil tu gaulkn tepung+baking powder di dalam mangkuk yg berasingan.(kl nk sdap g bleh gaul skali kacang walnut)
  5. Campurkan ke dalam adunan td dan kacau rata.(jgn gna handmixer time ni)
  6. Setelah siap,tuangkan ke dlm acuan pembakar yg telah disapu dgn mentega.
  7. Bakar di dlm oven pada suhu 180~190 darjah celcius selama 50 minit.
  8. Da msak bleh la hias ikut kreativiti masing2.(kl nk sapu cream pastikan kek sejuk dlu then bru sapu kream)

Kl korg tgk aku hias kek ni gna ghanna black chocolate+nama cream+strawberry ja..
Black coklat tu aku cairkn scra double boil..nk bg nmpak berkilat sket campurkn black coklat tu ngn sdkit mentega..nama cream mcm biasa la putar gna handmixer..Sapu bhgian tepi kek ngn nama cream dlu..then tuangkn coklat ats kek..kt lubg tgah2 tu actually aku sumbat strawberry je...selamat mencuba~~~
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 comments:

iyda murasaki said...

amboi cek adek..ghajin bebenor bwt kek haaa..
poast mai toyot sebijik 2...huhuhu...

fatin said...

ahahaha...mna bley pos2..nk mkn kek I kna mai sendai la..hahaha =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...