:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Saturday, November 30, 2013

:: Crochet rug ::

Assalamualaikum

tadi tersinggah dekat satu laman DIY yang memaparkan macam-macam benda menarik yang boleh dibikin sendiri dan aku tertarik dengan idea dimana dia menggunakan tshirt yang dh tak nak pakai untuk dikait dijadikan rug !!

nak tengok macam mana dia buat?


tshirt yang dah xnak pakai tu dia gunting bagi jadi panjang2 selebar 1.5 inch


pastu dia gulung2 jadi mcm ni. so benang untuk crochet is ready now !

dan hasilnya.....



boleh la combine color macam2 ikut kreativiti masing2.

idea ni sangat best kot. Daripada kau buang je tshirt2 terpakai tu baik kau crochet lagi bagus kan. boleh buat jadi something new ! benang yang korang buat dari tshirt ni bukan saja boleh crochet buat rug saja tau. boleh buat beg jugak. crochet la pape yang korang rasa sesuai !

bagi pattern crochet rug yang dalam gambar ni korang boleh ikut step dibawah :

1st round: 6 SC
2nd round: 2 SC in each stitch (12 stitches)
3rd round: *1 SC in next stitch, 2 SC in next stitch, repeat from * (18 stitches)
4th round: * 1 SC in next 2 stitches, 2 SC in next stitch, repeat form * (24 stitches) and so on.
dan kalau korang nak tengok lagi idea-idea best untuk DIY boleh la ke http://www.usefuldiy.com/


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 comments:

ct kektus said...

aah lah kan. kreatif betol lah orang-orang ni.

wehh. kau da try ke. hehe ni macam nak kene hook besar sikit kan ni.

Juliet_iRa~" said...

huyooo cantiknyaaa hehe

org kreatif n seni mcm fatin blh le..mcm ira ni tgn keras hahaha msti xjadi :p

psss : aah 15k thai bhat..around rm1500++ laa utk 4d3n..heee ira ada update skit lps fatin komen hehehe besttt..fatin pn blh g je kot bkn hmoon sje :p sila cpt2 kawin kalo jeles!hahahha

♥ p a a n i ♥ said...

rajinnye ko!!!! kreatif lagik...kalau aku xde la..pemalas aku....hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...