:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Friday, March 23, 2012

:: Biasiswa JPA ke Jepun ::

Salam readers.. =)

seperti yang dijanjikan.. hari ni aku nak cerita sket la pasal permohonan untuk mendapatkan biasiswa bagi sesiapa yang nak sambung belajar kat Jepun..

harapnya post ni sedikit sebanyak dapat la membantu adik-adik yang tengah pening kepala dok pikir nak sambung belajar kat mana..  

kalau korang berminat nak sambung dalam bidang engineering di Jepun so boleh usha-usha ea..


so sesiapa yang rasa beminat boleh baca artikel tu..

untuk pengetahuan korang.. biasiswa kerajaan Jepun Monbukagakusho ni dah lama dah ada..
tak sure la ramai ke tak budak Malaysia yang sambung belajar kat Jepun atas tajaan Monbukagakusho ni.. tapi yang aku tau.. mostlynya setudent Malaysia kat sini under tajaan JPA.. aku xsure la sekarang sistem dia macam mana..

seingat aku.. dulu aku apply Program Ijazah Luar Negara.. aku xingat plak bila aku apply.. yang pastinya semua tu dibuat secara online sahaja.. so korang kena alert la.. kena selalu check dekat website rasmi JPA.. boleh klik sini.. korang kena selalu cek la tengok pengumuman/info terbaru.. nanti kalau tawaran dah dibuka memang dia akan iklan/umum dekat situ ..

selamat mencuba ya adik-adik =)

ohh kat sini nak pesan sket la.. korang kena pikir betul-betul sebelum buat keputusan nak sambung belajar dalam bidang apa.. sebabnya kalau korang TERsalah pilih bidang yang korang tak minat/lemah.. berat untuk korang survive nanti..

lagi satu.. kalau korang nak apply biasiswa macam ni.. korang nak stop tengah jalan tu boleh tapi kena bayar balik duit biasiswa yang korang terima tu.. bukan sikit nak bayar balik tu.. so nak tak nak korang terpaksa abeskan pengajian dengan jayanya even korang tak suka/minat.. memang minat tu boleh dipupuk tapi lebih elok kalau kita amik bidang yang kita suka/minat bukan ? so that kita lebih enjoy mempelajari bidang tu.. apa-apa pun jangan lupa tanya pendapat parents.. jumpa kaunselor.. yang penting solat sunat istikharah.. semoga anda semua dapat buat keputusan yang terbaik untuk diri dan masa depan anda.. insyaAllah =)






Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

28 comments:

d_LA said...

sape rs nk study kat jepun lehla bc info kat cni..dla nk dah kertu dh nak apply..haha..

ezzamalik said...

tq for your information.hargai sangat.tapi kita kena apply apa lagi?please help me,pening sangat xtahu nak minta mana.
tqsm

Munnafendy said...

lepasan SPM je eh? yg bukan SPM boleh apply?

ezzamalik said...

tq sngt(: dah apply dah upu n matrik.minat medik n engineering

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

agreed pasal pilih course tue
if x minat mmg x habes la
ramai yg repeat then stop tgh jln ituew yg kena suruh byr la ni

profmie said...

memg ada cita2x dulu nk study engineer kt jepun tp almaklumlh rezat spm xcemerlg sume subjek..so,stdy kt ipt malaysia jela..

sumaiyah mokhtar said...

heee teringin nak belaja dekat korea :)

Hanamiko Sakura said...

haha... terpaksa memendam keinginan nak study dekat jepun sebab tak amik aliran sains... ^_^

Juliet_iRa~" said...

alaaa npe dl xtahu?haha ;p

wekkk..heee..btol2 kena fkir btol2..bkn dkt jepun tu nak ulang alik malaysia..heee..

:D

Juliet_iRa~" said...

eh eh..;p

ira pn suka seni tp xreti lukis la mcm fatin..haha tp ira leh lukis kalau ada gambar..ok la..hee...xla cantik sgt tp blh laa..ngee..sbb ira pnh wat mural, ira y lukis kat dinding..:)

teori cpe pon xsuka..ira pn..haha..hantam saja..ngee..anak murid ira tu banyak cikgu dia ni y tlg..ngee

aah partime chef tart..ahha..org nak, ira jual je..1.80 1pcs..ok x?heeee..

semutsengal said...

wahhh,

entri ni sesuai utk budak espiem mcm aku terutamanya.


LALALALALLALALALALA

♥ p a a n i ♥ said...

aku dr dulu lagi curious nk tau bidang ko... ko amik kos ape weh? kosmetik? hehehehehe ;p

nanad said...

whoahh :O nice info ;D

aisha said...

salam,

alhamdulilla info yg bagus..thanks ya :)

chemay said...

degree in nursing ada tak kat sana?
rasa macam teringin pulak.
hehe

Hanis MY said...

senpai yg bagus!

Noraim said...

untungla kalau dpt belajar luar negara. huhu.

ABU said...

dah habis spm ni banyakla tawaran2 biasiswa2.. kepada adik2 sila la apply.. tak pe blajar jauh jauh smpai ke luar negara yg penting ilmu dan kerjaya masa hadapan

lagi pun dapat main salji macam si ten ten ni.. *jeles aku

aleen aiden said...

kalau mohon datang melawat macam aku ni boleh? ki3

syafiqakarim said...

da x belajar cmno?
hahah

L said...

dah xleh dah.. lagi 2 tahun dah jd cegu.. huhu

jom tambah ilmu
sambungan.=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/babi-puncanya.html

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

btol tu...kena pikir masak2 dan pilih btol2 bidang apa yg kita minat...

Juliet_iRa~" said...

fatin..nt tgk fb tau..tlg ira LIKE gambar ira..hee

ira msk contest!heee

aReLaN said...

nak dok jepun lama lagi tapi malas nak belajar.hahahah...

p/s : dah pernah makan kat sweets paradise.memang puas hati tapi time dok nihon takpela.dok malaysia ni tak mampu nak test sweets paradise. :P

adan said...

terima kasih dgn infonya akak.. tp adek tak minat belajar dah.. dah pencen.. adek nak kawen je.. hahaha

Papa Mifz said...

teringin...tapi dah malas la nak belajar...hehe

budak penjara said...

aku nk try la..tp x nk sambung belajar..nk jd cikgu kt sana..nk jdi cam sensei onizuka..haha

Muhammad Syafiq said...

salam, kalau untuk ijazah, ramai ke yang sambung ke jepun?? berminat, tapi still tak tahu cara, harap dapat bantu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...