:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Saturday, July 10, 2010

::Rahsiaku::

Skang ni mmg panas sgt2 kott...bila panas asyk telan air ja...bila byak mnum perut cpat kenyang..bl perut kenyang aku krg mkan...bl xmkan xda tenaga lah..tu psal la mggu ni letih semacam jekk..td abes klas kul 3..balik trus membongkang ats katil smpi kul 5.30..bgn solat asar..ahh xleh jd nih..aku kna gak mkn nasi mlm ni..so g buka peti sejuk....amik dging aym,brocoli,carrot and bawang...campak2 ni lah hasilnya...
 
Simple je..jadilah kn..at least masuk jgak sebijik dua nasi dlm perut aku nih...bru je nk angkt sudu nk suap nasi tetiba phone aku menjerit2 suruh diangkat..cisss spe lah kol plak ni..bru ngah ada mood nk mkn ni ada ja yg nk kco...

"moshi2...yupp...kenapakah?.."
"fatin,turun bawah la..buat kek jom!..."Arnold si budak indonesia...

"huuu bru nak mkn...korg wt lah dlu..nt da siap i turun"..xda mood la skang ni nk wt kek...
"xmau lah...xseronok ngak ada kamu.."

bodek lah tu...huhhh..pas mkn aku pn turun la ke dapur bwah....ok..mlm ni aku buka kelas mengajar cara2 utk membuat kek ya...part time tanpa gaji!...
bila aku tgk kohai aku wt baru lah aku tau knapa dia syk failed ja wt kek..dia bkn wt kek pn tp dia wt tanah liat kott!!!...mau xnya lgsung xbetol..nk wt kek kna ada skill maa..bkn leh men hentam ja..xkena gaya xnek r kek tu..ang boh la baking powder setimba pn...xkn jd nye lah...

ok..ni aku nk bg sket tips cmna nk wt kek yg lembut mcm span dok basuh pinggan tuh..
  • tepung kna ayak..afdhalnya 3 kali ayk...bru kek tu bleh lembut cm sponge bobsponge
  • telur n gula kna pukul ngn hand mixer smpi betul2 kembang..nk tau cmna da betul2    kembang?..kl da jd warna putih tu da kembang la tuh.. 
  • da kembang bru leh msukkn tepung...nk gaulkan pn kna ada cara...gaul biar betol2 sebati sume then baru bakar!
haa..amacam?..sng ja kn?..bkan payah mana pn...aku dlu2 pn xreti wt kek...mna ada manusia yg lahir2 ja dah pndai wt kek..xdak aih..belajaq lah...1st wt kl fail jgn rsa takot nk cuba lg..belajaq dr kesilapan..tu lah cra terbaik utk belajaq... aku dlu byak kali gak fail..dr kesilapan aku tu lah aku tau kt mna salah aku...haa cm tu cara dia...


bab2 nak hias plak ikut lah kreativiti msing2...aku ska wt simple2 ja..salunya kl nk cepat aku sapu tepi kek tu ngn cream then aku tuang kn coklat cair ats tu..pastu letak la strawberry ka cherry ka spya nmpak menarik!...jd lah cmni..........


lg satu aku xska gna coklat masakan tuh!!xsedap lah!!rsa pahit kn..so aku salu guna coklat bar utk mkn tuh...yg tuh kn cm lemak2 manis kn...kl kt jepun yg femes adlh GHANA..black chocolate pn bleh...

cmna nak cairkn coklat tuh?..
double boiled kn cmpur mentega sket..agak2 lah supaya sng nk tuang ke ats kek tu nt..kl terlebih msuk mentega pn xleh gak..nt cair sgt...agak2 lah...aku men cmpak ja...ikut citarasa aku lah...
kl ampa ada tips2 menarik utk dikongsi silakanlah ya...pakat2 share noh...
 
::SeLAmAt MeNCubA::
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 comments:

tweety suwitt said...

wahhhh...
seronoknya fatin...
teringin lah nk p jepun...

kalu p leh tumpang tempat fatin x? hehehehee...

fatin said...

hahaha...
seronok!seronok!seronok!
datanglah..boleh je nk tmpang....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...