:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Saturday, June 19, 2010

::Lapar???...try la resipi nih..simple je!!::

Korg tau x Apam???..alaaa yg mkn ngan kelapa parut tu...apam ni selalunya wt guna tepung beras..tp aku xde plak tepung beras..1 ptg tu pas blik klas tetibe je rsa nk mkn apam..so cm biasa lah pantas je jari jemariku crik kt ternet..then aku jmpa 1 resepi yg mggunakn tepung gandum..resepi yg sgt simple but not bad!!!mmg sdap pn...lebih lembut dr gna tepung beras tau..so aku nk share lah resepi ni ngn korg sume...
ni lah rupa apam yg aku wt tu...


bahan2 yg diperlukan ialah
  • 3/4 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • air suam
  1. pukul telur + gula (aku pukul gna tgn je xyah gna handmixer..pkul jap je dlm 3~5 minit cmtu)
  2. then masukkan tepung & baking powder sedikit demi sedikit..gaul smpi rata..
  3. masukkan air suam..agak2 pekat cm kita bancuh tepung utk wt pisang goreng tu..
  4. kukus la dlm 20 minit cmtu..
kl korg nk nmpak cantik bleh letak sedikit pewarna..aku letak sirap sbg hiasan..xde la nmpak pucat sgt kn...sedap mkn panas2 ngn teh panas...lg sedap kl ada kelapa parut..
huhu nk wt cmne kn nasib lah spe suh merantau jauh2 kn...tp best tau merantau..mcm2 bnda yg sblm ni kita xtau skang ni da tau..yg penting kite nye pemikiran tu lg luas..ye lah..kita xkn nmpak perbezaan kl stp ari kita tgk bnda yg sma je kn..betol x???...betol betol betol(upin&ipin jwb dgn semangatnya)..haishh mle da merepek..sblm aku melalut pjg lebar aku rsa bek aku stop je kt sni..ok lah...selamat mencuba ya kwn2...=)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 comments:

aqmar said...

waaa..nnt blk cuti kt umah aqmr try..
suka bab2 masak nie..ehhee..
umh sewa niey xdak periukkukus..so resepi nie qma wat msa cuti nnt..ehhee..
=)

fatin said...

aku pn xda periuk kukus actually...aku gna periuk besar then letak besi utk letak periuk or kuali panas tu kan..ape ntah nma dia..aku jdikan periuk kukus..hahahh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...