:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Thursday, November 3, 2011

:: 芋煮会 (imonikai) ::

dah lama rasanya aku tak membebel panjang kat blog cerita itu ini kan..
sorry la tak sempat.. actually banyak benda sangat nak share..

hari ni aku nak cerita pasal 芋煮会 .. imonikai.. maksudnya??

芋 = potato 煮 = rebus 会 = party

imonikai ni adalah event yang selalu diadakan pada musim luruh.. selalunya port kat tepi sungai la.. tahun ni second time aku join imonikai ni.. aku ikut host family junior aku.. aku kat sini sebatang kara ja.. takdak host famiy macam depa.. sobss..


*snap pakai iphone ja.. kalau pakai kamera mesti lg gempak !! nyesal aku malas bawak kamera.. hehh

untuk bagi gambaran yang lebih jelas lagi. mai sini aku tempek gambar.. *kualiti kureng sket sbb snap pakai phone ja.. malas nk usung kamera.. ngeh3


masa ni sesi perkenalan.. bukan japanese saja tau.. ada student dari turkey, eropah etc.. ada sorang pak cik jepun ni.. dia fasih berbahsa indonesia.. lupe lak nak snap gambar dia.. dia penah kerja kat indon selama 20 tahun.. maklum la dah lama tak dak teman nak cakap bahasa indon kan.. so kami la jadi mangsa.. terpaksa la layan dengar dia cakap.. 


ni lah dia rupa potato rebus tu.. makan sup panas-panas tepi sungai memang syokk !! bukanlah potato semata-mata.. ada la sayur-sayur segala.. yang bestnya pihak penganjur sediakan seafood soup ni khas untuk muslim tau.. so boleh makan tanpa ragu-ragu sebab xde daging etc..



selain sup tu ada jugak bbq !! seafood je la utk kitorang yang muslim ni.. ada sotong.. scallop.. aku join event ni sebab boleh makan free banyak-banyak !! yeahh.. aku memang kuat makan.. sekian harap maklum.. ngeh3


sambil melantak sambil sembang-sembang.. aku lupa nak snap gambar kawan baru aku dari turkey.. Yasemin namanya.. cantik !! dia baru ja datang jepun 10 bulan.. sempat la bertukar no phone ngan dia tadi.. syok sembang punya pasal lupa nak snap gambar dia.. maap lah ea..


lepas makan ada permainan BINGO !!! tau tak BINGO ?? taktau pi google la.. BINGO ni antara permainan yang femes la kat Jepun ni bila ada event macam ni.. seronok.. aku bertuah gak la tapi lambat sket.. sapa yang BINGO awal2 tu syok la sebab ada banyak choice untuk pilih adiah.. masa aku dapat BINGO tu just tinggal hadiah tisu, calendar and bunga plastik ja.. disebabkan aku tengah selsema so aku rembat tisu i packet besar tu.. keh2.. bijak kan aku ?? 

around kul 2 macam tu bersurai la.. disebabkan ni tahun terakhir aku berada di sendai, so aku plan nak jalan-jalan kat taman berdekatan.. kebetulan sekarang musim luruh kan.. pemandangan cantik.. so bleh la snap buat kenang-kenangan.. so layan je la ea


ada tasik.. best je layan perasaan kat tepi tasik ni.. rasa tenang je.. :) bertentangan dengan tasik tu ada stadium.. stadium bola..


kitorang solat zuhur kat tepi tasik ni la.. :)


itik ni dah penat berenang gamaknya.. >.<


pokok ni macam pokok rhu.. dia punya bilah-bilah ni tajam tahu.. cocok kepala aku sakit wehh !! haha


aku rasa aku salah fokus ni.. tapi aku still suka gambar ni :)


warna purple !! aku suka :)


bunga ni manis gamaknya..


cantik kan awan kat belakang tu ? hihi

tu je la kot cerita pasal imonikai aku.. harap korang terhibur.. daa~


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

12 comments:

Sca Ndx said...

waw coolnya....

♥ p a a n i ♥ said...

yg pic last ni pic ko kee? ;D

Anum said...

bestnya

siti kektus said...

kau salah tangkap gambar pon, still nampak cantik lah gambar bunga oren tu. suka2!

weh, asal gambar last tu kau nampak kurus sgt, jeles aku weh. cess..

d_LA said...

suka suka!
sotong tu best giler nmpk..
tasik tu cantik!!!
bunga tu cun!!
fa10 pun cun..body selim siyot..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kasut uols sangat stylo ai loikeee
rasa pic ni tertgk kt fb pitt gak kot
...uols slim nyer jelezzz

semutsengal said...

yela kau ada iphone kan. Aku mana ada apa-apa.



"sigh"

najihatussolehah said...

cantiknya scenery...huhu...pasnh pi na lak..

ash said...

cntiknye..ble la leh g sne huhu

ABU said...

"cantik kan awan kat belakang tu ?"
tak de awan pung.. aku nampak awk dn pakcik tu je hehehehehe

wah bestla dpt blajaq kat negara orng.. pgi la jalan2 tangkap gambar banyak2.. aku nak tengok lagi.. bestla entry ko yg ni.. aku suka..cool..

eh sama la sotong kat jepun dgn sotong yang ada kat malaysia ni hahahahaha

natang yang bakar sebla dgn sotong tu apa.. bulat2.. comel.. terlalu cantek untuk dimakan :P

ABU said...

"cantik kan awan kat belakang tu ?"
tak de awan pung.. aku nampak awk dn pakcik tu je hehehehehe

wah bestla dpt blajaq kat negara orng.. pgi la jalan2 tangkap gambar banyak2.. aku nak tengok lagi.. bestla entry ko yg ni.. aku suka..cool..

eh sama la sotong kat jepun dgn sotong yang ada kat malaysia ni hahahahaha

natang yang bakar sebla dgn sotong tu apa.. bulat2.. comel.. terlalu cantek untuk dimakan :P

**::CIKNUURUL::** said...

uwaaaaa,seme cntik2 view kt japan,.nak satuuuuu,.heee,.tetibe mintak gambar Japan satu ye,.xmalu sungguh,.hehe,.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...