:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Tuesday, July 10, 2012

:: rabun jauh ::

Assalamualakum.. 

     Ok..aku boleh dikategorikan dlm golongan nenek2 bila kena pakai cermin mata..yess!!aku rabun jauh..ceritanya macam ni..

     Awal tahun ni yakni bula April..yess kat jepun tahun baru dia start bulan April..time bulan 4 ni la budak2 nak daftar masuk sekolah bagai..aku pulak sambung buat degree dekat Akita Universiti..pejam celik pejam celik dah nak abes semester 1 dah pun..


     Back to the topic..macam biasa la..mula2 masuk U kena buat medical check up..tang lain semua ok ja mai tang mata hancusss !! Ok mata aku mmg teruk..padan la masa mula2 masuk kelas aku xnampak dengan jelas tulisan sensei dekat blackboard kat depan..padahal xde la aku dok belakang sangat pun..Patah seribu hatiku bila mengenangkan mataku yang sudah rabun!!!! Huuuu 


     Kemudian aku berfikir sejenak..apa benda yang aku buat sampai boleh rabun ni??aku xpuas hati sungguh la..fikir punya fikir aku dapat beberapa faktor yg mungkin menjadi penyebab kenapa aku boleh rabun..antara sebabnya.. 


 1.crochet 
     Yessss..sepanjang cuti musim bunga selama sebulan lebih sikit2 tu aku banyakkan abes mada dengan membelek crochet..hasilnya siap sehelai selimut dan jugak handbag! Aku ni bila start belek benda tu selagi tak siap aku macam takleh nak stop..sampai makan pun tunggang langgang..buat benda tu kan kena teliti..so mungkin mata aku terlampau fokus dalam masa yang berpanjangan sangat sampai tak cukup rehat tu pasai la mata aku merajuk kot..sekarangg nahhh! Padan muka aku..rabun terus 


 2.drama korea 

     Ni salah drama korea la ni!!! Kalau aku penat buat crochet..aku stop layan drama korea pulak..sampai sakit kepala baru aku tidoq..see?? Aku kejam gila terhadap mata aku..huaaa 


 3.screen protector 


     Ini mmg salah aku..aku dah beli berkurun lamanya screen protector utk desktop tapi aku tak pasang..merenung desktop lama2 tanpa screen protector mendedahkan mata aku direct dgn cahaya dr screen.. Aku plak style dok dekat2 depan screen..mmg rabun la ! akuu menyesal !! 


     Dah la tu sket2..buat sakit hati ja..padahal aku sendiri yang carik penyakit.. Huhu kepada yang tak rabun tu jaga la mata anda elok2 ye.. Allah dah tarik sedikit nikmat penglihatan aku..korang jangan jadi macam aku pulak ye.. 


     Ok..aku dah tertinggal ni..sensei dah tulis penuh kt blacboard so kena salin laju2 kl x exam nanti nganga la ! Bye ! :p


p/s : jangan update blog dalam kelas ye rakan-rakan.. keh3 :p







Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 comments:

Anum said...

anum pun rabun jauh

Munnafendy said...

hai!
ni geng nenek2 datang sebab mun pun rabun...hahahaha

Asmara said...

alolo ciannye.. takpe lah. lepas ni selalu2 tengok pokok2 hijau. lepas ngadap komp ke, crochet ke, halakan mata terus ke pokok nan hijau, pandang sayup2 je beberapa minit. InsyaAllah boleh melegakan mata. harap2 byk la pokok/daun hijau kat area rumah tu. :D

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

mengadap pc lelama pun x elok gak...x best actually jadik rabun ni...nangesss kiter seropa uwaaaaa

Tukang Karut said...

aku pun nak pi check gak ni... dah rabun agaknya...

nanakimie said...

hee...sempat lg update blog ye:)

nana pun rabun joh jugak^-^

mia izzati said...

akak rabun sebab suka tengok tb dekat2 dan suka menangis kot..kecik2 dah rabun tau..masa umo 11 tahun

Uncle Jonni said...

yep !! aku setuju.. jagalah kesihatan mata kita..

aku tambah 1 lagi point :
jgn mengintai... nanti kene ketumbit... kehkehkehkeh

Scya Lollita said...

alhamdulillah tak rabun lagi hehe

siti kektus said...

lain kali aku kena mengait sekejap2 je lah maknanya. haha

aku ada jugak rabun tapi tak lah teruk sgt. masih boleh di kawal. :)

ABU said...

hamboi update status dalm klas...hahahaha


sib baik la mata aku ni still ok lagi.. harap harap tak de la jdi atok atok paki spek mata..

tu la makan sayuran merah bnyak bnyka.. more itamin A tuk mata..:P

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

Huhu rabun jauh gak....tp moon degil xmoh pakai spec.. Kat opis je pakai..sbb nak mengadap pc ni kan....

Amboihhh..sempat update blog dlm kelas yeee

aReLaN said...

hahahaha...sempat lagi update dalam kelas.report kat sensei kang baru tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...