:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Tuesday, March 22, 2011

:: Fikir dahulu sebelum berkata2 ::

Assalamualaikum

seperti yang dijanjikan dalam  entry lepas
sebelum aku conteng pape
jom kita layan dulu video kat bawah ni okeh..

dengar dgn teliti tau..




Sebarang pembangunan yang mereka ingin lakukan
Seharusnya mengkaji dahulu keadaan sekeliling
dan mengaitkan dengan climate change dan green technology


apa itu climate change haa ?
dan apakah itu green technology ?

climate change is define as any change in global temperatures and precipitation over time due to natural variability or to human activity

green technology is the application of the environmental science to conserve the natural environment and resources, and to curb the negative impacts of human

itu definition yg aku dapat dr GoOgle lah..
dr definition tu
apa yg aku faham dr ulasan beliau ialah

bencana yang melanda Jepun kali ini
adalah akibat dari pembangunan yg dibuat
tanpa mengira kesan negatif ke atas alam semulajadi
 
persoalannya..

Adakah gempa bumi berlaku disebabkan 
pembangunan yg pesat di negara matahari terbit ini?

Apa pulak kaitan antara tsunami dengan 
climate change and green technology
seperti yang diperkatakan ??


.....

korang tahu tak yang kereta kat jepun ni semua ada eco ?


korang tahu tak Jepun lah paling banyak kitar semula ?

korang tahu tak susah gila nk jumpa secebis sampah kt Jepun ni ?

korang percaya tak budak2 tadika kt Jepun pun tahu berfikir sblm berkata2 ?


.....


negara kita ada semua tu ???


sampah bersepah merata tempat ..


hujan lebat sket terus banjir kilat ..


longkang tersumbat sana sini ..


.....


kalau korang nak tahu


negara kita adalah negara yg mengalami hujan asid yg tertinggi tahu ?


sebab apa ?


pembangunan terancang ke namanyatu ?


global warming tak yah cakap lah ..

korang rasa makin sejuk ke makin panas ??


.....


kalau korang datang hidup kat sini


baru korang nmpak dgn jelasnya


betapa bagusnya rakyat Jepun ni


bukan aku nak kutuk negara sendiri


tidak sama sekali


tapi aku harap


korang yg baca ni


dapat ambil pengajaran


dan buat apa yang patut


jangan nak bising sana sini


tapi langsung takde tindakan


tak guna semua tu


.....


negara kita Malaysia bernasib baik 
sebab tarletak di luar lingkaran gunung berapi
kalau tak sama jugak macam jepun


so 
takde kaitan pun gempa bumi and tsunami 
dengan climate change and green technology segala bagai tuh


Allah cakap jadi maka jadilah
pasti ada hikmah disebalik setiap yang berlaku
sekian ~





Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

20 comments:

echah mashuri said...

kalau jepun xok xdenya tun mahathir dulu buat dasar pandang ke timur kan?semua ni ade hikmahnya.susah jgk kita ni kalau suka menuding jari tnpa mengetahui letak duduk sebenarnya.

si para para said...

tu maknanya budak tadika lagi cerdik dari orang yang cakap tu.paham paham sendiri la kan. cakap lebih lebih nanti lain pulak jadinya...
so apa lagi..tunaikan tanggungjawab anda.hehe

ash said...

jeng3..ni msti x bljr georg,,bt malu je..

Cik TeN10 said...

ash

ishkk org ngah bengang nih bleh plak dia wt lawak ye.. gigit kang wekkk :p

zati embong said...

susah kalau nk tnjuk pndai.xtahu duk sana2 snyap2.buat malu malaysia je kot O.o

Heidi Shafiq said...

tp keje ngn org jepun tak best.. serius dr pengalaman aku..

Iskandar Shah said...

nk tergelak pon ade..
rase sedih ngn ngare sndiri pon ade..
hrmm.. tu la, ngare kita ni mmg untung..
ade minyak..
luar dri lngkrn gng brapi..
tp tu lah..
x pernh nk appreciate..
ckp sedp mulut ja..
=.='

KUREKURE COMEL said...

fuuhhh...mmg memalukan....


bercakap tanpa berpikir dulu...
mcm tu lah jdnya....

Cik TeN10 said...

si para para

tahu xpe..

Cik TeN10 said...

zati embong

malu kot.. tersebar smpi cnn psal bnda nih..

Cik TeN10 said...

Heidi Shafiq

mmg lah.. diorg workaholic and sgt detail.. that why product diorg berkualiti.. nk terbaik usaha kna ebih la kn..

Cik TeN10 said...

Iskandar Shah

gelak jgn xgelak.. serius malu gila..tebal muka tahu.. harap2 bnda ni tak tersebar kt org jepun lah even kt cnn da tersebar..

Cik TeN10 said...

kurekure comel

tu lah..terlajak perahu boleh diundur tp kl terlajak kata?..

Cik TeN10 said...

echah mahsuri

aku termiss nk reply ko nye komen echah.. gomen ne..

tu la.. main ckp je.. panas je telinga dgr weyhh..

Raji berkata said...

haii yg pastinyer betul kita kena berfikir dahulu sebelum bercakap ;D
mcm tsunami di acheh semua tuh
xde kaitan pun dgn green ke ap

Cik TeN10 said...

Raji

yep..

MataHati @ MH said...

biarkan rosmah yg gila populariti tu dgn labu2 nya. org tak pernah rasa bencana bolehlah cakap lepas mulut jer.. boring ah, ari2 keluar muka dia kat tv dab newspaper..

betullah apa yg fatin tulis tu. dah byk dgr citer pasal teknologi hijau yg ada kat jepun dari kwn2 kat sana. kagum dgn rakyat jepun yg rajin dan berdisiplin. kalau negara kita pun bukak mata dan gunapakai teknologi mcm kat sana, mesti kehijauan dan udara bersih dapat dikekalkan. tapi sayang, harapan tinggal harapan..

Cik TeN10 said...

MataHati

tu lah.. sedih je tgk ngra sendiri.. xpe lah kpd kita yg sedar tu jalankan tanggungjawab masing2..

shafiq ahmad said...

wah isu panas neh..haha..byk blog student kat jepun kutuk isu neh..haha

Cik TeN10 said...

shafiq ahmad

ye lah.. sbb ape yg dia ckp tu xbetul..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...