:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Thursday, March 3, 2011

:: Cik TeN10 dan TuiTiON ::



Assalamualaikum..


owyeahh..
dah start cuti musim bunga!..
tapi busy sekejap menguruskan something.. :)




okeh..
semalam ade kelas tuisyen dgn incik bf..


" Baca karangan ni.. kalau faham kira lulus lah ujian bertulis sebelum jumpa ngn bakal mak mertua.."


ohooo sempat lagi nk usik aku..
so aku pun fokus lah baca..
jom kita baca sama2 ea..hihi


.....


Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?” Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah.


Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lèrèk kedaa èkong. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang Kia.


Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang. Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer kherani. Llaki sörang, ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök napök gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia nök jjuper Tuang Löyar. Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk. Cakkak dengang löyar jauh skali.. Nye mari debö wèh.


Mamat pong ketok pitu masok. Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi. “I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”


Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.
Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?” löyar tu tanye Mamat.


Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning. Serbe dök kene. Sudöhhang Mamat tebèng jugök jawak.


“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari nok sambung wayar talipung hök tuang wak lölök cakkak sakning. Dök sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”
Muka tuang löyar tu jadi biru hèrang!


Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk orang dèh! Pecöh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi”!

.....


kahkahkah..
aku baca sket je trus tanya incik bf..
last2 aku suh dia yg bacakan..
siap translate skali..muahaha
niat nk buli aku..
last2 dia kena buli balik..
kihkihkih..
opssss jgn marah ye awak.. (>.<)
senyum sokmo !!


.....


p/s : esok ada majlis graduation a.k.a majlis perpisahan dgn senior2.. huhu sedih plak rsa.. lusa ada presentation utk pra-research.. so a bit busy.. nt da setle sume aku melawat and conteng2 blog korang ye.. rindu sma korang loh!! muahh3 (",)



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 comments:

zati embong said...

adui.jat da bc cite ni tau.mmg pecah perut.pekat giler ganu dia.xleh blah betul.

nelly said...

Bahasa hancos ~

echah mashuri said...

HAHHA....mmg ak suka bc bhasa ganu.paham2.sebab dia lebih kurang dgn klate jah.adik bradik;p






ermm.cuti ek?ermm..ooo.mana ade jeles.

KUREKURE COMEL said...

hahaha....mina pham mamat je...kihkihkih....



blur sebentar....huahuahua.....



ok....gud luck ye...

Raji berkata said...

perpisahan senior dan kedatangan junior
huahua nantilah kami di sana!!
cewahh bkn main lgik =.="

btw en bf org mane tuh
ak rasa cm aku pun xphm sgt =.="

najihatussolehah said...

owh org ganu rupanya ck bf dia..hehe..

Cik TeN10 said...

zati embung

mula2 bca sdri..tertanya2..byk xfaham..tp bl da incik bf translate baru lah mampu ketawa..kahkah kelakar kn.. action tak kena gaya.. haha

Cik TeN10 said...

nelly

ini pelat ganu la..kang you dpt suami org ganu cmne?..kecik ati dia dgr kl you ckp cmgitu.. huhu :)

Cik TeN10 said...

echah mahsuri

tu lah..aku suke gak wlpn byk xfaham..kelakar je bce..

yup..cuti tp mcm xcuti lagi..slagi tak present slagi tu xleh nk tenang..huaahuaa

Cik TeN10 said...

kurekure comel

haha..lohh mina blurr lg ek??

suh la mamat tlg bacakan and translate kn.. kelakar tau cte ni.. haha

thanks mina :)

Cik TeN10 said...

Raji

insyaAllah kl sempat aku gi smbut korang kt tokyo..smpai narita bpe hb?

ohh..incik bf org ganu.. :)

Cik TeN10 said...

najihatussolehah

hihi..senyum sokmo (",)

Dinda Iva said...

tergeliat lidah keme....hahahaha..nasib baik kanda kita org KL so takde lah pening kepala nak belajar bahasa nak speaking ngan mertua...woooo

Raji berkata said...

owh ak batch 2nd yg fly
23 haribulan fly dri KLIA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...