:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Tuesday, March 22, 2011

:: Pengalaman Gempa Bumi ::

Assalamualaikum..


Semua sihat?
aku demam sejak hari jumaat lepas..
sakit tekak and badan panas..
mmg xde selera nk mkn..
pipi chubby dh cekung sket..
balik nt mesti mak bising2..
erkk sabo je la..


erm..
hari ni 1 group dh dihantar balik Malaysia..
flight kul 10.30 pagi and 1.30 petang..
aku?..
nasib kurang baik la..
insyaAllah kalau ada rezeki 
sampai lah aku kt KLIA 24 hb ni..
korg doa2 kan semoga dipermudahkan segala urusan ea..


meh kita tgk peta kat bawah ni ea..




sepertimana yg korang tau
11 March 2011 merupakan tarikh keramat bg Jepun
bencana yg melanda kali ini merupakan yg kedua terbesar slps Perang Dunia ke2
3 bencana dalam satu masa yg sama


1. gempa bumi
2. tsunami
3. nuklear


kpd yg masih belum tahu..
aku skrg belajar kat SENDAI..
yes!! SENDAI !!
earth quake magnitud 8.9
sejarah berulang kembali setelah 30 tahun bandar Sendai Di Miyagi tidak dilanda gempa bumi sekuat ni..
alhmdllah akibat dr kemusnahan gempa bumi yg terdahulu
kerajaan Jepun telah membaik pulih struktur binaan bangunannya
that why bangunan hanya gegar tapi tak runtuh..
just ada la retakan sikit2 pd dinding..


11 March 2011
time tu ngah cuti musim bunga..
tapi aku kena g lab sbb ade keje sket..
so pas abes keje tu
around 2pm aku balik hostel
lepas solat aku masak utk makan tengahari..
aym greng salut tepung and sawi greng je..
plan nk mkn sambil tgk movie..
baru je nk suap nasi
tiba2 bergegar..
aku rilex je la..
sbb aku ingt gegar cm slalu tu..
ingtkn gegaran tak lama and tak kuat sgt..
tapi makin lama aku rsa cm gegaran makin kuat..
bukan setakat almari je bahkan bilik turut skali bergoyang..
aku dh strat panic
trus keluar bilik
g ketuk bilik dak vietnam
tp tak de jwpn


aku dah berbelah bahagi
samaada nak lari selamatkn diri or nk tggu budak tu
aku kat aras 3 time tu
bangunan dah goyang teruk
so aku pn lari mcm org mabuk turun bawah
aku paling last keluar dr bangunan hostel tu


kt luar aku tgk kereta yg diparking bergerak2
cermin kaca bergetar2 bunyi mcm nk pecah
bangunan memang bergoyang sakan
pokok2 pun turut bergegar


gegaran terlalu kuat smpai aku tak leh nk berdiri dgn stabil
aku berpaut pada pokok
perasaan aku time tu?..
antara hidup dan mati
tu je yg ada dlm kepala otak aku
dah la hari jumaat kan
serius aku takut gila
seumur hidup aku tak penah rasa takut cmni


nasib baik time tu aku berpakaian sopan
time nak lari tu mmg xingt pape dh
aku sempat sambar hand phone je
dgn stoking tak pakai
sweater nipis je
tudung pn xsempat nk pakai
nasib baik sweater tu ade topi


gegaran berterusan selama 1 jam kl xsilap aku
salji plak start turun lebat
sejuk yg amat dgn pakaian yg nipis


pas keadaan dah reda sket
aku balik hostel
tu pn panic gila
aku takut nak dok kt 3rd floor lama2
gegar sket pn aku dah panic da


aku nek bilik jugak
nak ambil brg and pape yg ptt lah
aku tgk nasi yg aku xsempat mkn tadi masuk dalam laci
laptop atas meja jatuh ats katil
berterabur segala barang2


tapi aku bersyukur
sebab tak de kecederaan
ni lah satu2nya pengalaman yg tak kan aku lupakan
tak penah aku alami keadaan yg sgt teruk cmni
tak penah aku rasa takut and panic sebegini


drpd bencana yg berlaku ni
banyak benda yg aku bljr scra tak langsung
aku sangat kagum dgn rakyat jepun
wlpn negara dilanda bencana yg teruk sebegini
diorang lagsung tak merungut
malah diorg bg kerjasama yg sgt baik


dekat sendai skrg
hanya bbrp pasaraya je yg dibuka
so faham2 je la kn
mesti sume org berebut2 nk beli bklan mknn dan sebagainya kn
kalau kat Malaysia kan
aku rasa mesti org pakat serbu je kedai
bukan aku nk kutuk negara sdri tp itu lah hakikaktnya
betul tak?
tapi kat sni..
diorg beratur elok2..
tggu berjam2 utk smpai giliran beli brg..
sgt sistematik dan teratur


itu yg membuatkan aku sgt kagum dgn rakyat Jepun
that why negara diorg maju
anybody yg tak setuju dgn pendapat aku??
korang fikir2kanlah ea..


jalan rosak akibat gempa bumi


rumah2 runtuh hanyut dibawa arus


tu je la kot
sedikit perkongsian pengalaman aku


sebelum tu..
ada tak korang dengar ulasan isteri PM ttg tsunami yg melanda Jepun kali ini?
nantikan topik hangat ini di entry yg seterusnya ok..
till then ~









Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

18 comments:

echah mashuri said...

tin.ak xsmpt nk bc.ak nk g kelas ni.nnti ak dtg balik jap g.

Cik TeN10 said...

echah

rindu kau!!! okeh2..nt dtg lg ye

Iskandar Shah said...

wooohh...
serammm tuu..
dh la ari jmaat..
brlaku cmtu..
seram2..

tu la,
sgt kagum ngn orng jepun..
that's why la nk smbng blaja pi jepun ni.. :)

have a save trip to Malaysia ok.

[dh tgk gak vid istri PM tu tp cam x de kaitan pulak ngn green tech ngn bencana alam =.=]

cahaya mata said...

fatin syg....jg dr leklok na..mga Allah redha dan mmpermudahkan segala urusan dunia akhirat kita semua... hati2 selalu.... mga ftain slmt smpi m'sia 24hb ni...amin........

KUREKURE COMEL said...

ya allah....alhamdulillah selamat..
mina kalau ditempat fatin....sure dah nangis2....huhuhu....

pengalaman fatin tu....



hope selamat...dan sembuh dari demam ye....

zati embong said...

fatin,mula2 jat baca entry fatin meremang je tau,pas2 makin lama makin sebak.dah berkaca dah mata ni tau.mujur rehat ni tutup lampu.xnmpak sgt.huhu

isteri PM?ada2.huhu

Ezay Hadry said...

Alhamdulilah cikten selamat..ezay selalu mengikuti blog cikten je ni pasal Jepun..Ya Allah ezay tak dapat bayang kalau ezay ada sana..
sebab tu kene ingat Allah sentiasa dan solat tak tinggal sebab mati kita tak tahu bila dan macam mana..
doakan cepat dan mudah segala urusan untuk balik sini

Surie said...

salam kenal fatin..

Alhamdulillah awk tak pape..take care tau!

Cik TeN10 said...

Iskandar Shah

mmg menyeramkan

sgt kagum okeh dgn rakyat Jepun ! respect r diorg ni.. tau korg sume xsabo nk jejakkan kaki ke sini.. sabo2 lah ye..

tak sabo nak balik ni..penat woo berpndah randah

nt aku komen kat next entry sal ulasan tu

Cik TeN10 said...

Cahaya Mata

thanks :)

Cik TeN10 said...

mina

serius panic gila.. before ni kl gempa pun xde rasa panic pn sbb xbrape kuat and lama sangat.. kena plak time tu fatin sorang2.. mmg xterpk pape dh.. dlm kepala otak ni just nk larikan diri je.. alhmdllah la selamat..

pengalaman yg xkn dpt dilupakan !!

tu la.. demam xde selera nk mkn.. berat mmg da menurun..huhu harap2nye cpat la sembuh demam ni..

Cik TeN10 said...

zati embong

ehh sedih ye cerita fatin ni?.. tp tu lah ape yg fatin rasa and alami..

haa.. bgus la kl jat ade dgr..jat rasa masuk akal x ape yg dia cakap tu?

Cik TeN10 said...

Ezay Hadry

Alhmdllah..syukur sgt2..

betul2.. kita ptt ambil pengajaran drpd bencana yg melanda jepun ni..

insyaAllah.. harap2nya dipermudahkan segala urusan.. tak sabo nak balik ..

Cik TeN10 said...

Surie

salam kenal Surie :)

Alhmdulillah masih dipanjangkan umur.. thanks dear

echah mashuri said...

atin!!!bahaya gila ah.tp nasib baik ko xde pape.takutnyaaa.tp yg pasal rakyat jepun tuh ak mmg tau dah.diaorang mmg betul2 terbaik.pernah cikgu aku cerita orang jepun ni kalau ade orang mintak tunjuk jalan rumah sape2 dia akan pergi sampai depan rumah orang tuh dan akan tanya dulu kenal tak dengan org yg nk g rumah tu tuh.ak mmg salute gila ah.

pasal isteri pm tuh mmg dah kecoh dah.heee.entahla aku.patutnya same2lah membantu.bukanya buat statemnt cmtuh.kan.

Cik TeN10 said...

echah mahsuri

mmg takut gila weyhh..

yep..serius kagum gila ngn diorg..mmg pn..service diorang mmg superb ahh..

buat malu je.. ckp tak serupa bikin.. tahu xpe.. panas je aku dgr.. dia tak tahu yg org jepun la jaga kitorang time gempa ari tu..

Raji berkata said...

wahhh kalau ak kt stu mmg pengsan je lah
hahaha

Cik TeN10 said...

Raji

ishk kau ni.. buat malu kt bdak pmpuan je.. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...