:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Sunday, February 19, 2012

:: Okonomiyaki ::

Salam readers =)

bila aku stress..


aku suka menconteng..

p/s : aku give up nak install photoshop kt mac.. so aku instal GIMP yang FREE.. tp aku masih merangkak nak guna benda alah tu.. pakai tangan lagi senang ! haha


dan aku suka makan !..

dinner malam ini adalah okonomiyaki..

お好み焼き = okonomiyaki

お好み = suka-suka
焼き = grilled/panggang

 dibuat dari campuran tepung gandum, sayur2an, ayam or seafood.. then dipanggang atas kuali rata yang dipanggil teppan/kuali besi


teppan = 鉄板 = kuali besi

oleh itu.. okonomiyaki dikategorikan sebagai makanan teppanyaki

鉄板 = kuali besi
焼き = grilled

鉄板焼き = teppanyaki

boleh dimakan macam tu je ataupun jadikan lauk makan ngan nasi.. aku lebih suka makan camtu je..
kalau pergi dekat restoran okonomiyaki ni.. kita order apa benda yang kita nak utk okonomiyaki kita.. then dia kasi bahan kita panggang sendiri la.. dah siap panggan letak sos okonomiyaki, mayonis kalau suka and then tabur katsuo..

apa korang buat kalau korang stress ??
dan korang penah tak makan okonomiyaki ??









Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

28 comments:

アヌムちゃん said...

akk pn suka makan kalau stress.huhu

aReLaN said...

saya kalau stress gi kuarkan peluh la.boxing ke,basketball ke, lari pe sume.hehehe

najihatussolehah said...

cantiknya contengan..

shopping@window shopping...

aReLaN said...

rindunya nak ber'okonomiyaki' macam kat nihon dulu.wuuuuuu

ABU said...

aku macam dah masuk kelas jepun dah hahaha..

so mana pic makanan tu..okonomiyaki..

kompom la aku tak pernah makan lagi..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

huhu apa buat klu stress? hmm dok diam2 n cuba tenangkn diri :)

Asmara said...

kalau stress kemas satu rumah, sental bilik mandi. hehe..
okonomiyaki selalu buat minum petang, yg pnting ada mayonis, katsuo, sos, kobis, tepung, telur dan isi dia (kdg letak sosej, crabstik pun jdlah, anak2 pun suka.) :D

cotton candy said...

sy suka mkn ice cream klu stress..hehe..
x penah pun mkn benda 2..huuhuu

Waqheh said...

ayam+seafood?

oh not good...makanan laut bercampur darat tak bagus utk kesihatan. kalo boleh asingkan makanan laut dan darat.

susu sama ikan pun tak baik.

YOUsoF said...

Ok kami ada photoshop tapi kami tak ada mac.


Rasanya tak pernah makan lagi okonomiyaki ni.. Tapi kalau mayonis atas okonomiyaki tu pernah la.. ;P

Bila stress aku suka nyanyi sorang² (biasanya masa bawak moto atas jalan). Jerit kuat² pun bukan orang dengar.. Bila stress aku juga suka makan...

Kamalia said...

stress suka masak..
suka okonomiyaki..tapi dah lama tak buat..huhu

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

telan liur nengok... nampak sedap..

klu stress suka mkn coklat kitkat..hehe

Rtp Farra Arisha said...

suka makan juga as my hobby is always eating any yummylicious food :)

kiwi said...

bse stress mkn coklat ngn eskrem..jadi x leh nk stress selalu la nti gemmokk..haha ^^

zati embong said...

ohh ajinomoto jat salu makan.hahaha

stress?berangan.hihi

kay_are said...

ni kelas bahase jepun ke? ^_^ kalau stress layan cite.. especially kamen rider.. henshin!! <-- macam bebudak =P

ShahzCudin said...

klo tgh stress suka dgr lagu... klo bleh nyanyi skali dlm bilik sorg2..

okonomiyaki ni mcm bbq kn?

Hanis MY said...

tiba2 plak rindu okonomiyaki...

H.J said...

pakai mac tu...kaya orang jepung..haa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai stress mkn cake
mau x bamok khen
nangessssss! hentak kaki

Juliet_iRa~" said...

xpernah mkn..huu..pnh makan takoyaki je..heeee :D

nmpk sedap la fatin...ok la tu stress menconteng..fatin ni bseni tau!

ira kalau stress baca novel..heee..xpon tgk movie..;p

Azroy Kassim said...

baa~ CAK!!

bila roy stress.. roy akn menatap photo2 cikten10..

Hanamiko Sakura said...

kite kalau stress tarik rambut... iyah! tarik kuat2... lepas tu melantak makan banyak2... lepas tu panjant pokok... lepas tu tumbuk teddy bear...

hehehe... banyak kan?? oppsss...

chemay said...

makan time stress tuh nikmattt.
pastuh jangan share2 ngan orang makanan tuhh.
hahaha

Tukang Karut said...

stress=makan=tidur=makan=tidur!

Papa Mifz said...

tak brp suko makanan jepun..kecuali tenpayaki...hehe

siti kektus said...

makan byk2. dah kenyang, pastu tido ! haha tu lah yg aku buat.

okonomiyaki tu tak pernak. tokoyaki pernah lah. :)

Aujinz said...

pernah makan kat Jusco Melaka, tapi tetap nak cuba yang ori dari sana.. koh koh koh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...