:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Wednesday, December 21, 2011

:: Gegaran ::

cube korang perhatikan dua ketul gambar kat bawah ni.. 







nampak tak perbezaannya ???  bila tengok lelama rasa kelakar plak gmba 1st tu.. hahaha

rumah yang kat bwah tu lebih stabil sebab dibina untuk tahan gegaran..
kalau bangunan kat jepun ni tak tahan gegaran alamtnya dah lama runtuh bangunan hostel aku ni..

malas nak terang panjang2.. aku pun tak berapa arif sangat.. so korang tengok je la video ni ea.. :)




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

18 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ai pangey rumah Ada break ngeeee
Nk buat pun mahal gak ni
Hr tu smpt tgk nihonjin citer pasal ni kt tv
Design effect etc
Kualiti umah sini mmg tip top la

Juliet_iRa~" said...

gambar 1st mmg kelekar..heee ;p

mmg spttnya la smua bangunan dibina dgn tahan gegaran..kalo x, abislah smua bangunan kat jepun!heeee

negara lain blh ikut cth japan ni..:)

Asmara said...

haah haritu ada tunjuk tv pasal benda ni. semua bangunan dibuat ada letak mcm damper bawah dia untuk kurangkan vibration ni la. bagus kan japan punya technology! :)

Juliet_iRa~" said...

wahh hee..dah ada planning tu..hikhik..abis tu kalo xbeli kereta kat sn sng x nk g U, pastu buat kerja?kalo train ada n xperlukan kereta ok je kot fatin...:)..

msti nk beli kereta besar terus kat malaysia..hahaha ;p..ira nk beli kereta utk ira..bf ira da ada kereta sendiri...myvi juga..tp myvi lagi best 1.3 je..:)

zati embong said...

jat pernah tertgk camne diorg design foundation utk bangunan2 kat ngara2 yg ada gmpa bumi ni.

bidang jat ni meluas sgt, nk tahu habes 2 x mngkin kot.hihi. tp best, sebabnya kerja kitorg libatkan kemudahan utk semua.

aReLaN said...

disebabkan design no 2 kt jpon la,kdg2 best je layan bergoyang.hahaha..

budak penjara said...

cam berjoget je aku nengok..hehe

tp klu allah ta'ala nk turun kn bala, tetap gak akan bergegar kan..huhu

siti kektus said...

haha. memang terasa nak gelak bila tengok gambar tu lama2. :p


ohh. faham dah. nak kasi kurangkan gegaran gempa bumi lah kan. benda alah tu siap pasang masa bangunan tu di bina lah ea?

ShahzCudin said...

tau pasal bnde ni masa wat esaimen pasal bearing masa diploma dulu..agak kagum sebenarnya dgn teknologi nih..

najihatussolehah said...

comel gmbaq ...hehe

kiwi said...

mcm best je..hihi..comel pn ade tgk..

Tukang Karut said...

kalau nak tau, kat Malaysia pun ada, contohnya KLCC... memnag di design untuk gempa bumi dan sway dari ribut taufan...

Hanamiko Sakura said...

pernah juga lah dengar pasal benda ini... tapi x ingat kat mana... he

d_LA said...

mmg jauh lg stabil la kan dr 1st pic tu..canggih2..mmg hebat teknologi jepun ni..
berkenan lak tgk header tu...masuk2 je, rasa hepi tgk gmbr fatin ngan kengkawan tu^^

Juliet_iRa~" said...

fatin..hee..ira beli xla blouse tp ira xtau nk ckp apa..plain je kain je lycra mcm tshirt pon yea tp ladies sikit la..nk pkai dgn skirt..;p..ada getah kat pinggang..:)

wahh depend la..kalo rs kereta kt sn xperlu, xyah pon xpe..beli kat sini je..hee..amboii plan dah ea dgn bakal suami tu?hehehhe ;p

adan said...

jepun ni betul2 power la..

♥ p a a n i ♥ said...

bagus lah jepun ni. diorang memang hebat kalau bab2 mcm ni.

YOUsoF said...

Agak² berapa kerap gegaran dalam sebulan ek?



Syukur Malaysia tak kena macam tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...