:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Saturday, December 3, 2011

:: Pengalaman yang tak dapat kulupakan Part 3 ::


untuk kali ini.. nah aku paparkan rakaman ketika kejadian tsunami sejurus selepas gempa bumi yang berpusat di laut miyagi berlaku..


gerun kan ???

actually gempa bumi besar diramalkan berlaku setiap 4 tahun sekali di kawasan Miyagi-ken.. setakat ini, bencana yang melanda Jepun pada Mac 2011 adalah yang terbesar..

pusat gegaran gempa bumi yang berlaku haritu berada pada dasar lautan.. itu yang menyebabkan berlakunya tsunami / 津波.. 


mereka dah jangka akan berlaku tsunami.. so kerajaan jepun dh buat persediaan macam benteng untuk menahan air laut dr melimpah ke darat dan sebagainya.. tapi jangkaan mereka meleset apabila tsunami yang datang adalah 1o kali lebih besar dari jangkaan mereka.. makanya jadilah padang jarak padang terkukur apabila semua kereta, rumah-rumah hanyut dibawa arus..

sebelum aku cerita macam mana rakyat jepun berhadapan dengan bencana besar yang melanda negara mereka apa kata kalau kita tengok dulu seteruk mana kemusnahan selepas ditimpa bencana..


gelombang tsunami


musnah dipukul ombak


masih ada bangunan yang gagah berdiri


kesan bencana yang teruk

hari tu aku sempat berbual-bual dengan sensei aku.. katanya sepanjang dia hidup setakat ni, ini pertama kali dia merasai gempa yang paling kuat.. dia sendiri pun panik masa tu.. apatah lagi aku yang asal dari tempat yang langsung tak dak gempa bumi kan.. so kita patut bersyukur.. tapi kita kena jaga-jaga.. kalau Allah kata kunfayakun maka tak mustahil jugak untuk bumi Malaysia mengalami bencana seperti gempa bumi.. kuasa Allah siapa yang tahu kan.. mungkin dia nak beri peringatan buat kita semua..

kalau tak silap aku.. plat dimana terletaknya bumi matahari terbit ni telah bergerak 2.3 meter daripada kedudukan asalnya akibat daripada gempa bumi tersebut.. maknanya peta dunia pun dah berubah la.. tak mustahil jugak negara kita pun akan masuk ke kawasan lingkaran gunung berapi.. kan ?..

*****

setakat ini je la buat kali ni.. kalauu sambung semua kang terlebih panjang pulak.. tggu next part ea.. :)





Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

17 comments:

ash said...

tkutnye tgk..panic sgt time tu,syukur awk slmt..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

khennn ni dok risau if jadik kat tokyo plak....mcm kawan nihonjin ckp la x pernah merasa jishin kuat gituew....if jadi sekali lagi yg kuat maybe byk bangunan runtuh sebab hr tue kena m7 dah retak teruk bangunan kat kaisha tue....kiter yg terpilih uols merasa perit nyer jishin tue....mcm dah penghujung hari khen...kowaiiiiiiiiiiii

semutsengal said...

waaaa,


bestlah kan dpt merasa.


err, even benda tu tak best pun.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

takut dgn tsunami kan?:(

teha said...

serius menakutkan !

ShahzCudin said...

seram aku tgk vid tu..cmne la org yg hadapi situasi tu agaknya..malaysia pon da boleh rasa tempias gempa bumi bila jadi kt indon..tu baru tempias..belum btol adi kt malaysia..kena prepare dari sekarang

Papa Mifz said...

tumpang simpati pado rakyat jepun yg berhadapan dgn situasi tsunami nih..

budak penjara said...

subhanallah..sngt takut dengan bala bencana allah ta'ala

MataHati @ MH said...

pengalaman yg sangat berharga..
bencana yg meragut ribuan nyawa. syukur rakyat2 kita di sana semuanya selamat

YOUsoF said...

Allah Maha Berkuasa. Bila kita dah tengok video ni, baru kita dapat selami perasaan mangsa yang kena tu kan..


Tak lama masa tsunami tu aku ada tengok dokumentari pasal bencana tu dekat TV1.. Menakutkan, kesian..

Tukang Karut said...

baca pun dah menakutkan...

Juliet_iRa~" said...

waaa dear...takutnyaa..

luckily ms tu awk selamat :)

♥ p a a n i ♥ said...

takut weh.. teruk betul kesannya. tapi ade jugak bangunan yang kukuh kan? lepas ni citer cmne penduduk jepun tuuu..*byk kali aku pakse ko citer sal ni* hehe

♥ p a a n i ♥ said...

serius takut weh tengok video tu. hanyut segala kapal2, kete2, van2..huhu.. T_T

Waqheh said...

perhhh dasat....otomen pun blah kalo mcmni mana boleh lawan kuasa Allah...

very2 fighting beb...lama gua tak mai umah lu...gua sebok beb

siti kektus said...

Mana la tau Allah nk uji kite kt malaysia, akn ada je gempa bumi ni. Kite je kena sntiasa brsdia kn. :)

Mama Gee said...

MasyaAllah...takotnyaa...manalah derang nk bersihkan sampah sarap tu semua kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...