:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Tuesday, October 11, 2011

:: be careful ::

Nyaris maut akibat kecuaian ahli farmasi


sumber : kosmo

seorang warga emas ni terlantar di hospital.. dia asalnya ada penyakit psoriasis (sejenis penyakit kulit kalau tak silap)..
dia mendapatkan rawatan di HKL..
sepatutnya dia kena ambil sejenis ubat kanser ni enam kali seminggu untuk merawat penyakit dia tu..
tapi ahli farmasi tu bagi arahan suruh ambil ubat tu enam kali sehari.. maknanya seminggu dia dah ambil ubat sebnyak 42 kali.. bayangkan.. betapa besarnya kesilapan kat situ..
akibatnya penyakit dia makin teruk.. sukar bernafas, rambut gugur, susah nak tidur..

kesian kan.. asalnya nak dapatkan rawatan tapi alih2 jadi makin teruk pulak..
so kepada ahli-ahli farmasi tu berhati-hati lah agar perkara macam ni tak berulang lagi..

adik aku jugak bakal jururawat.. aku harap dia teliti dan komited dalam melakukan kerja-kerjanya.. kesian kat pesakit kalau jadi macam ni.. 


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

34 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

gerun....
wah lama x masuk umah uols
berwajah baru nampak....
sukerrrrrr simple gituew

Cik TeN10 said...

lady ayu

tu lah.. disebabkan kecuaian org lain tak pasal2 dia menanggung derita..

sukerr jugak !! heee

zati embong said...

diorg yg deal dgn nyawa manusia wajib hati2.at least biar 2 org yg buat decision.seorg kuarkan ubat,then sorg lg approved,at least ada org lain yg check.

cik ika said...

malang tak berbau..kasihan...

Ijah EmoTemo said...

uishhh!! kesian nya. itu yg seram bila part2 ubat ni.
ijah pernah jgk doc kasi silap ubat. patutnya ijah xboleh mkn ubat apa entah then doc terkasi jgk. smpi skrg kaki kerap jadi cramp T__T

H.J said...

eh..ada adik bakal jurawat..hurmm..haha

ArulchelseA said...

tak pasal2 sbb ubat msuk hospital..

Anum said...

macam2 kan
kena berhati-hati

ShahzCudin said...

woa!..bahaya btol klo tersilap pasal uabt2 nih...

Cik TeN10 said...

jat

betul2.. kena teliti sket..

Cik TeN10 said...

cik ika

tu la pasal..

Cik TeN10 said...

Ijah Emo Temo

kan.. ten plak mmg xsuka pi klinik or hospital.. bau ubat tu pn dh buat bulu roma meremang.. apatah lg nk mkn ubat.. mmg liat lah.. haha

lohh ciannye.. cuai doktor tu..

Cik TeN10 said...

H.J

antar resume bg kak dia cek dlu.. haha

Cik TeN10 said...

Arul

tu lah pasalnye.. niat k dptkn rawatan utk makin sembuh jd makin parah gara2 kecuaian org lain.. kesian je..

Cik TeN10 said...

Anum

a`ah.. :)

Cik TeN10 said...

ShahzCudin

tu lah.. ubat pn boleh jadi racun kalau ambil tak kena gaya..

Anonymous said...

uh kes kes kesilapan mcm ni sgt menakutkan.. mintak2 tak dijauhkan..

abu
http://www.ashgive.com/

Cik TeN10 said...

abu

tu la pasal.. amin..

siti kektus said...

kesian. sebab tu aku tak nak kerja apa2 kaitan dgn ubat atau hospital. sebab aku kategori org yg agak cuai. =_=

Tukang Karut said...

eh... salah masuk blog ke ni? eh... eh...

Cik TeN10 said...

siti kektus

lagi satu kan wehh.. ko bahay kl jadi juruwang.. kang bankrup tokey kedai gara2 cahier dia yg pemurah hati silap pulangkan wang.. kah3

Cik TeN10 said...

Tukang Karut

tak.. tak.. anda tak silap.. haha

si ngokngek said...

ya ampun..tak pasal ja naya..haish kena hati2..rasa takut pulak nak makan ubat..ngee~~`

Cik TeN10 said...

si ngokngek

makan ubat takpe.. tp biar yg betul jgn lebih dos dh la..

teha said...

so lps nie kne hati2 laa sikit.. hehe

TwIstiEs*meSti Mau* said...

YEKE..INGTKAN..PENYAKIT RESDUNG TADI...HAHA

Cik TeN10 said...

teha

tu la.. kl nurse bg arahan suh makan ubat kena make sure betul ke tak arahan yg dia bg.. haha

Cik TeN10 said...

Twisties

lol.. hahaha

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kesiannye....

Cik TeN10 said...

meniti senja

tu lah.. kesian kan..

si para para said...

mintak di jauhkan dari perkara macam ni..

comel blog dia.. cik ten10..mana cari template macam ni.. nk jgk.hehe

Serambi said...

Semoga dijauhkan dari sakit..
nice blog

Cik TeN10 said...

si para para

tu lah.. taku kan... pasni kena hati-hati sblm ambil ubat..

thanks ! dkt template..dynamic views.. :)

Cik TeN10 said...

Serambi

amin..
thanks krn sudi dtg, bca dan komen. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...