:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Monday, October 10, 2011

:: gerek ::

basikal.. orang kedah panggil gerek.. aku dulu kira jaguh la kayuh gerek ni..
sekolah rendah dari darjah dua ka tiga sampai darjah 6 aku kayuh gerek ulang alik dari rumah ke sekolah pagi petang.. jarak dari rumah ke sekolah lebih kurang 3 kilometer.. seawal jam 7 pagi aku kayuh gerek kriukk kreekkk kriukk krekkk pi skolah.. pukul 1 tengahari kayu laju-laju balik rumah.. mandi, solat, makan.. pi mengaji kafa pulak.. kiranya satu hari aku kayuh gerek 12 km,.. ini lah rahsia aku maintain slim sampai sekarang ! owyeahhh.. bangga nih bangga.. haha

itu cerita zaman sekolah rendah punya.. sebenarnya aku nak cerita pasal gerek kat jepun ni.. gerek kat sini macam basikal tua tu.. hat tayar besaq.. macam gerek tok wan aku naik pi bendang tu.. disebabkan tayar dia besar, maka dengan sekali kayuhan gerek dah boleh bergerak dalam jarak yang lebih jauh.. paham kan?.. so lagi seronok la aku merempit dekat jepun ni..

nak tengok rupa gerek kat jepun ??

ini dia..


aku punya gerek kaler merah.. naseb baik dia buat style batang kat tengah antara tempat duduk dengan handle rendah macam tu.. kalau la batang tu tinggi macam gerek tua tok wan aku, kena celah kangkang mmg sedap ! tak kencing seminggu woo.. haha


tapi kat sini ada satu undang-undang.. tak boleh bawak orang kat pelantar belakang tu.. kena naik sorang ja.. kalau buat jugak terserempak dengan polis memang kena denda.. 


yang jenis ni pun ada jugak.. kalau kanak-kanak boleh bonceng kat belakang tp letak tempat duduk macam dalam gambar kat atas ni.. 

bercakap pasal gerek ni.. teringat pulak aku pengalaman mak sedara aku naik gerek kat jepun waktu malam.. gerek kan ada lampu pakai dinamo kan.. makin laju kayuh makin terang la lampu gerek kan?..

 cerita dia macam ni.. ada satu malam tu.. mak sedara aku keluar ke convenience store berdekatan untuk beli telur ayam.. perjalanan pergi ke convenience store selamat tanpa sebarang masalah.. nak dijadikan cerita.. time nak balik tu.. 10 biji telur yang telah dibeli diletakkan dalam raga gerek.. maka dia pun kayuh la gerek nak balik.. 

lorong untuk gerek dengan jalan besar dipisahkan dengan divider kecik.. mak sedara aku kayuh gerek pelan time tu sbb tak cam sangat jalan kan.. so lampu gerek pun malap2 ja la.. skali terlanggar benteng lalu jatuh.. bagun2 tengok kiri kanan takde orang nampak terus cek keadaan telur yang dibeli tadi.. daripada 10 bijik hanya 1 bijik ja yang terselamat.. ok lah tu kan daripada xdak langsung.. haha kesian betul.. itulah pengalaman yang paling manis semasa berada di jepun katanya..

aku pun penah jugak jatuh gerek.. gatai sangat naik gerek time musim salji.. memang padan la muka aku kan.. sakit woo punggung aku.. so aku dah serik nak merempit time winter..

bye !

psttt.. ok tak dengan wajah baru ni ? mmg simple gila2 but i really love it.. isn`t it cool and nice?..



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

22 comments:

zati embong said...

hahaha.nk dgr citer jat plak?lagi dasyat.

masa 2 jat rempit,pas2 kat simpang tiga,bertembung plak dengan beskal budak laki yg entah dtg dr mana.last2 semua selamat landing dlm longkang.haha.gila betul.

Azroy Kassim said...

baa~ CAK!!

blog cikten10 ke ni?? konpius... haha

gerek itu cool~ "lu gerek sey"

dh 15tahun x naik gerek

Waqheh said...

hoihhhhh tukar wajah baru sejak beli gerek ni..hahaa naik gerek ni kalo pecut kot jln depan maktab mahmud sampai gemilang burger memang dasyat laa

ArulchelseA said...

uikk lain mcm dah blog ni.. kih kih kih

siti kektus said...

aku tak ingat lah darjah berapa aku baru tau gerek tu beskal. jakun giler. haha

biasa aku guna gerek tu macam si azroi kassim tu lah. ;)


yayy! tak jadi private. hehehe

tp, kalau kau terasa private tu lagi elok, buat je lah cik kak oi. ;)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

memang wajah baru ini sgt cool2....

♥ p a a n i ♥ said...

ok je cik ten10 oi..hehehe. bile nk bg gmbr ko kt aku ni? kate mau kartun.

MataHati @ MH said...

comel jer tempat duduk budak2 tu..
mmg vip class..

nak privatekan blog ke..? i follow

Cik TeN10 said...

jat

lohh.. naseb baik tak cedera parah.. fatin pn penah gak jatun longkang.. tp tak berlanggar ngn sape2 pun.. just kayuh laju sgt pastu tak reti nk brek.. makan penyelesaiannya adlh longkang.. haha

Cik TeN10 said...

Azroy

ye la blog sy.. apesal plak konpius..? haha

ya i`m cool.. kah3

15 tahun? skrg ni reti lagi tak nk naik gerek ni? haha

Cik TeN10 said...

Waqheh

ahaa.. mmg seronok.. tp kn kalau kena kejar anjing, tayar yg besar ni pun aku rasa xckup besar.. laju gila ank anjing tu lari tak padan ngn kecik.. naseb baik aku terselamat.. kih3

Cik TeN10 said...

Arul

kenapa? xcool eh mcm ni?

Cik TeN10 said...

siti kektus

oo ye ? aku plak baru tau yg gerek itu cool.. selama ni aku tau gerek tu basikal je.. nmpaknya aku lg jakun la kot.. kah3

tak jadi nk private.. kl private aku nk mengarut ngn sapa tiap2 ari..heeeeee

Cik TeN10 said...

meniti senja

ya.. cool kan.. suke sgt evenn dia sgt simple.. :)

Cik TeN10 said...

paani

wehh.. aku terharu.. !

Cik TeN10 said...

MH

comel dan selamat kan.. org jepun bese la.. mcm2 idea diorg ni.. yg berguna pn ade kdg2 yg ngarut pun ade jugak.. haha

tak jd nk private.. nt rindu la rakan2 blogger.. :)

Mama Gee said...

rindu rs nk kayuh gerek...dulu2 pi sekolah naik gerek...sekali dgn kawan2 dalam 3,4 org..berderett je.......pastu bila lori dtg, laju plak tu...tudung kat belakang tu selalu je terselungkup kat depan...aduii bahaya tul...terpaksa brek mengejut..seb bek tak xcident sesama sendiri...

tp yg bestnya bila sorg berhenti semua kawan2 yg lain berhenti...

Cik TeN10 said...

seronok je kan mcm berkonvoi plak rase.. sy dlu ngn adik je.. adik selalu kena tinggal kt belakang.. haha bila pkir2 balik jahat jgak sy ni..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kalo kat srwk gerek tu makna gf ngeee
dulu rajin kayuh gerek now malas plak hahaha

Cik TeN10 said...

lady ayu

ohh.. lg 1 info..
setakat ni i tau gerek itu 1.basikal 2.cool 3.gf
thanks akak !!

Tukang Karut said...

oooo... gerek seh kata orang johor... hoho...

Cik TeN10 said...

Tukang Karut

maksudnya?..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...