:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Tuesday, November 16, 2010

::Belajar memasak part 1::

"Bestnya kalau ada bibik kat sini..alangkah bahagianya bila penat2 balik dari kelas nampak makanan dah siap terhidang atas meja..tinggal nak ngap ja.."

hurm tak yah dok berangan la cek oii..tak kan dapat punya lah!..huhu sedih..apakan daya..nasib badan la kan..tak dak sape pun suruh mai belajar jauh2..rasakan kau!!haha padan muka aku!!

Chicken Black Pepper

ni menu dua hari lepas...lapar punya pasal tambah2 sejuk2 gini perut asyik mendendangkan lagu negaraku ja..nak tak nak balik2 kelas terus masuk dapur..amik ayam and pape je lah yang ada dalam fridge tu campak2 dalam kuali..akhirnya dapat la sepinggan besar ayam black pepper!..

Ayam Masak Merah

Ayam masak merah menjadi favourite kami 4 beradik..tapi ini resepi mcm biasalah hasil campakan aku..simple je sebenanrnya memasak ni..macam mak aku selalu cakap lah..cukup masin masam manis sedaplah!..simple kan?..

borink2 pas kelas..aku on9..chatting dgn senior aku..dia lelaki and dia masak sgatlah sedap!..malu lah kalau perempuan tak pandai masak!!kalau terasa diri kau tu tak pandai masal rajin2kanlah diri belajar memasak ye..dah kawin nanti tak kan nak makan luar je..tak kan bibik je yg masak..bibik masak..bibik teman suami kau makan..

mula2..

bibik : mau tambah nasi lagi mas?..

lama2..

bibik : mau tambah isteri lagi mas?..

hahh sudah!!!time tu baru kau nak kelam kabut kan..so baik kau prepare dari sekarang...sebab air tangan isteri tu yang buat suami kau tak cari lain tau..tapi kalau tiap2 ari kau masak bagi dia makan dia still cari lain..tu maknanya laki kau gatal!!pancung je!

back to the topic..aku time kecik2 dulu suka sangat kacau nenek aku masak kat dapur..selagi nenek aku tak bagi pape tugasan kat aku..selagi tu aku ikut je dia..dia ke sinki aku ke sinki..dia ke kuali aku ke kuali..last2 dia dah semak dia bg la 1 task utk aku buat cam tmbuk bawang ke..pape je lah..

ada skali tu aku ingat lagi smpai sekarang..nenek aku tengah tumbuk cili padi..aku sibuk jugak nak tumbuk..then nenek aku pun bagi..

"jangan angkat tinggi sangat lesung batu tu..tumbuk pelan2.."aku wat tak heran ja..terus tumbuk suka hati aku..

sekali....

"uwaaaaa..nek!!!mata pedih!!!!!"..kuat gila kot aku teriak sambil tenyeh mata!!

haha padan muka aku..tapi aku tak serik nk tumbuk cili lagi..lepas kejadian tu aku amik langkah keselamatan time nak tumbuk cili..haha..ada sapa penah buat cam ni tak?..


aku rembat la bapak sedara aku nye helmet..kan ada cermin depan utk lindung muka kan..so bila aku tumbuk cili kuat2 pun air cili tu tak terpercik ke mata aku...tapi kan...time aku tengah jalan pelan2 nk letak balik helmet ku kt tmpat asal.....

"laaaa..hang buat apa dengan topi keledar aku tu?.."

dengan muka terkejut yg comel aku pun jawab..

"pinjam buat tumbuk cabai sat.."

terkantoi plak curi helmet die..huhu sebenarnya takut kena marah..ye la..helmet berkilat2 aku amik wt tmbuk cabai kan..haha

tapi naseb baik dia tak marah..hihi selamat aku!

aku rasa ni 1st step aku belajar memasak scra tak langsung dr nenek aku..dan..setelah aku hidup hampir 21 tahun di muka bumi ini..baru aku terfikir..sebenarnya..orang tua2 cam nenek aku..dia mengajar secara tak lagsung..macam kes aku tadi lah..dah aku tak dengar kata, gedik sangat nak buat kan..dia kasi je aku buat..bila dah kena baru aku tau..kenapa dia tak kasi..

mustahil utk aku cerita semua step2 aku belajar memasak dalam 1 entry..for this time cukuplah setakat ni..nanti bila2 aku terkenangkan balik zaman kanak2 aku..aku smbung cerita lagi k..aku percaya korang semua pun mesti ada kenangan masing2 kan time kecik2 dulu...(",)kita share lagi ye..bye~
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 comments:

~aLiYa~ said...

haha. berangan weh berangan. tp berangan p la kot2 nnt jd betoi kan??

fatin said...

tu la..adehh..sejak dua menjak ni makin kuat plak aku berangan..macam2..haishh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...