:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Wednesday, April 27, 2011

:: Tujuh Kupang ::


Assalamualaikum

semalam aku dgr berita dekat radio.. dok bising2 tak bagi kantin sekolah jual nasi lemak sebab dikatakan menjadi punca obesiti kepada pelajar sekolah.. erkkk mcm tak logik =.= .. orang dulu2 makan ok jek xde pape masalah pun.. tak pasal2 nasi lemak plak kena tuduh.. nih yg aku marah ni.. nasi lemak tu sedap kot..

macam mane budak2 sekarang tak gemuk.. kat skolah tu macam2 fast food ade jual.. nak ape?.. burger.. fries.. serba mak nenek ade.. tak berkhasiat langsung.. kat sekolah dah telan benda2 kolestrol mcm tu.. balik umah dok depan komputer main game sampai bengkak bijik mata.. aktivti tak sihat langsung.. keluar peluh pun tak.. dah tu mcm mna tak naik berat badan ?.. huhh
.....

dulu2.. masa zaman sekolah rendah dulu.. mak aku bagi duit belanja ke sekolah tujuh kupang (70 sen) jekk..


Air gelas kecik sekupang (10sen)
kalau gelas besar baru dua kupang (20sen)
air yg femes adlh air sirap and air oren

laksa or nasi ayam 1 pinggan kecik baru tiga kupang (30sen)
kalau pinggan besar lina kupang (50sen)


Selalunya aku bawak bekal air ke sekolah.. time rehat pukul 10 tu aku just beli nasi ayam or laksa.. 70 sen - 30sen = 40 sen.. baki lagi empat kupang tu balik umah masuk tabung.. kdg2 tu balance tiga kupang je sebab aku beli kacang yg dibungkus paket2 kecik harga sekupang.. kalau sekarang apa boleh beli dgn wang sebanyak tujuh kupang ?? air pun tak lepas kan..


hasil duit yg aku kumpul lebihan belanja sekolah tiap2 hari tu masuk dlm bank simpanan aku.. aku rasa ada la dalam rm500 aku simpan start dari darjah 1 sampai darjah 6.. budak2 sekarang ?? duiit lebih buat main game kat cyber cafe.. celah mana nk simpan ??


aku pi sekolah naik basikal jekk.. jarak dari rumah ke sekolah hampir 3 km.. ulang alik lah setiap hari dgn beskal.. sebab tu aku slim kot.. terlebih exercise gamaknye.. kihkih .. dulu kereta pun xde.. kl hari hujan tu mewah sket la abah antar pi sekolah naik motor kapcai.. abah hantar sampai ke koridor sekolah.. naseb baik tak terus masuk ke kelas.. hihi


tu lah serba sikit cerita zaman sekolah rendah aku dulu.. korang plak macam mana ??



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

26 comments:

mykhalis said...

saya selaku pemilik pusat komputer atau cyber cafe merasakan statement anda salah..kami tak bersalah..kalau bukan kerana cc, mereka akan berlumba basikal..kalau cedera??

ash said...

Sy dulu bwk 50sen je g skol..air 10sen, nsi lemak 30sen..tu pn dh trsadai..ye la perut dak skol rndh besar mne sgt kn..klu dak skang 50sen tu bt jentik ats meja je kot..

dak skang mnja..kena rotan ckit report kt mak ayh..sbb tu naik lemak..pabila lemak naik kdar kolestrol pn mningkat.sbb tu obesiti hehehe

me n myself said...

skunk semua mahal

T_T

d_LA said...

dla ms skolah selim melim giler sbb kdg2 pegi/balik jln kaki..time tu mana nk mkn kfc, mekdi bagai ni...tp skang skolah byk bebenor fast food kan, mana nak naik..dahla dorang ni dh x bape aktif cam kita dulu2 kan..

mOon jOhari said...

mOon bawak 5 kupang ja...tp dpt RMT...jarang mkn kat sekOlah sbb ase sume mknan yg juai kat kantin 2 x sedap...p sekOlah jalan kaki...3KM jgk...dulu slim...la ni gemOk gedempOi... :p

Cik TeN10 said...

khalis

opsss.. sory.. sy tak salahkan cyber cafe la incik khalis.. tu sbg cntoh je.. sory tau..

Cik TeN10 said...

ash

haha.. tersadai je ats kerusi dlm kelas ekk.. pastu kna ketuk ngn pembaris panjang.. kihkih

tu lah psal.. ssh nk didik bdak2 skrg.. wahh.. hipotesis baru nih =.=

Cik TeN10 said...

me n myself

tu lah.. sume naik harga.. =.=

Cik TeN10 said...

d_LA

wahh.. ptt la slim je dla ekk.. dlu tak kenal pun mekdi kfc bagai.. skrg ckp je nk mkn ape.. sume ade..bdn pn naik cm belon je kn.. tu lg 1 hal.. kite dulu2 mcm aktiviti chalengging belaka.. seronok kn.. :)

Cik TeN10 said...

mOon

eh eh. kira sy ni byk la kan 70 sen?.. hihi dpt jgak RMT tp kdg2 je mkn sbb salu smpai skolah cukup2 msa je.. wahh lg hebat jln kaki 3 km !! xpe.. tp still comel..skrg senang hati kn.. hihi :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

itu la beza dulu n skang...

Ezay Hadry said...

betul3...sian nasi lemak jadi mangsa
makan roti canai tu kalori lebih kurang same je ngan nasi lemak..haha
fastfood jd mslh ni..tgk jelah iklan KF* ngan MC* pagi2 dah buat bekfes murah..rm4 je kan...ramai la yang nk beli sane sbb murah padahal tak sihat kan..better mkn nasi lemak pulak

shafiq ahmad said...

adeh menggamit semula kenangan masa muda-muda dulu..70 kupang gak..haha

Cik TeN10 said...

meniti senja

:)

Cik TeN10 said...

Ezay Hadry

tu lah.. nasi lemak teraniaya.. :)

Cik TeN10 said...

shafiq

nostalgia dulu2.. hihi
bukan tujuh puluh kupang lah.. tujuh kupang..

fyna said...

skrg 70 kupang,dapat ape je..
;)

mOon jOhari said...

hehehe..yup...senang ati sket je...tp boOlatnya byk...



mOon ada tag cik ten untuk cOntest...tengOk la kat belOg mOon...

zati embong said...

hihi.fatin tahu.kalau kat sekolah rendah dulu jat ingt makanan wajib jat.

nasi lemak+ulam kepok lekor+asir sirap!

Cik TeN10 said...

fyna

gula2 je lah.. hihi :)

Cik TeN10 said...

mOon

ha ha takpe aslkan sihat ^.^

okeh2.. sy terjah ini mlm =.=

Cik TeN10 said...

jat

wahhh siap ada mknn wajib lg..

sedap2.. keropok lekor !! ade jgak kt skolah dulu.. kdg2 fatin pn beli jgak.. salu kna marah ngn mak sbb sos kopok lekor terkena baju.. hihi

apik pehe said...

hahaha..
apik lak bagi singgit..hehe..
makan kepok lekor jer mase rehat..hahaha

Cik TeN10 said...

apik pehe

wahh mkn kopok lekor singgit ?? kenyang ke apik ?? ha ha

KUREKURE COMEL said...

sama lah dgn mina...kdg2 bwk bekal apak masak je...best jgk...cuma time rehat suka beli roti canai...


mina pun naik basikal jgk..sbb tu tinggi kot..apekah?..hahaha...


lps tu ptg2 selalu panjat pokok...
syok gila...sbb tu kite kurus2 kan dulu...hihihi...

Cik TeN10 said...

mina

wahh kantin skolah mina ade jual roti canai ?? bestnye..

hahaha.. maybe la kot.. haha

suke jugak pnjat pokok !! tu lah.. rse2 mcm tu jgak kot.. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...