:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Wednesday, April 6, 2011

:: Ayam Bakor Cik TeN10 ::

Assalamualaikum (",)


Ayam Bakor Cik TeN10


amacam?? nmpak sodap tak den masak ??

kite bakor !! kite bakor !!
ni semua gara2 tgk ABPBH la ni..

terus rasa nak makan ayam bakor !!

so hari ni nak share resepi ayam bakor ni
mudah dan senang bangat !!
kalau rsa malas nk masak
mmg resepi ini jadi pilihan aku selain sup ayam and tomyam !

bahan-bahan


     >>ayam
     >>bawang besar
     >>bawang putih
     >>serai
     >>halia
     >>cili kering (direbus dan dibuang biji)
     >>jintan manis
     >>sos tiram
     >>garam
     >>madu




cara-cara


     1. gaulkan ayam dengan sos tiram + garam + madu secukup rasa. rehatkan sebentar


     2. blender bawang besar + bawang putih + serai + halia + cili kering + jintan manis
         hingga lumat
     
     3. gaul ayam td dengan bahan2 yang telah dikisar


     4. perap paling kejap 20 minit


     5. bakar.. arang pun boleh oven pun boleh..


sukatan ?? 
erkkk aku tak tahu la nk bg sukatan 
sebab aku masak main campak2 
sesedap rasa hati aku je..
alahh korang rasa la bg sedap..

bawang besar lagi banyak lagi sedap..
bawang putih letak sket je..
serai dan halia untuk kasi bau.. 
garam and madu secukup rasa lah..

semalam aku rajin terlebih so bakar guna arang..
lagi sedap berbanding bakar guna oven..
tapi kalau malas masuk je dalam oven..
set time suhu dlm 200 darjah celcius 
biar je sampai masak..

makan dengan nasi panas2 and sup sayur..
sodap hingga menggigit jari !!


selamat mencuba !! (^.-)


p/s : agak2 kalau bakal mak mertua baca nih mesti dia bangga kan nak dapat menantu bertuah cam aku !! erkkkk syok sendiri~



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

24 comments:

echah mashuri said...

perghh..aku rase kannn..mak mentua ko kannn.mestiiiii..nakkk cepat2 ko khawin ngan anak dia;p

si para para said...

cik ten10..ayam tu sedap kan..emm nak sikit...

Iskandar Shah said...

boley torai ni.. :)

ash said...

perhh bau smpai cnie..tgn emas katakan..;)

Cik TeN10 said...

echah

oitt2 BAKAL mak mertua kot weyhh.. aku mna kawin lg..

muahaha.. mak dia nak cepat ye?.. anak dia tak cukup kaki tangan korek duit !! haha

Cik TeN10 said...

si para para

ye sy.. emm mmg sodap sungguh !! awok lmbat la.. da licin tinggal tulang aym jek.. ;)

Cik TeN10 said...

Iskandar Shah

sila2.. ;)

Cik TeN10 said...

ash

fuyyyooo kire hebat gile ahh aym bakor i ni bau smpai ke sna !! mahal wooo.. haha

Raji berkata said...

owh mcm best jer
kau mkn bnder cmnih ke kt jepun?

KUREKURE COMEL said...

perhhh....nak ckit...hehehe...
blh amik resepi ni...sbb mina pakai oven atas dapur....hehehe...

hope sedap la....jeles dgn fatin ni..ishh...hihihi..

zati embong said...

kagum jat dgn fatin tau!serius.

Sca Ndx said...

waw. duk rumah belaja memasak ke?

Cik TeN10 said...

Raji

selalu jugak masak benda nih kat sna.. skali masak kena seekor aym.. kalau tak tak cukup.. budak2 ni kuat makan !! haha

selalunya buat parti bakor ayam or sate ramai2.. kire cam aktiviti wajib budak2 sendai la ni..

Cik TeN10 said...

mina

dah abes la mina..hihi
sila2.. mmg nk share pun resepi ni..

mesti sodap punye la.. selamat mencuba ~ ^.-

Cik TeN10 said...

jat

biasa2 je la jat..
fatin pun kagum dgn jat..da jd engineer tuh !!

Cik TeN10 said...

Sca

xde lah..belajar masak time kecik2 dlu.. skrg nih dok umah jd tukang masak..

resepi sendiri ni tau !! sile la try !!

NOOR FATIN said...

wah. bau sedap. heheheh. good job. bleh buat menantu ni. hehe..

najihatussolehah said...

hehe...mcm mak najiha,xde sukatan..maen campak2 jgak...:)

Rafi Nilhan said...

perhh.. kasi ngap itu ayam.. :P

Cik TeN10 said...

NOOR FATIN

alolo.. malu la i.. hihi

Cik TeN10 said...

najihatussolehah

emm tu la psal.. dulu belajar ngn nenek and mak mcm tu.. terikut2 lah.. haha

Cik TeN10 said...

Rafi Nilhan

sila2.. hihi ;)

mOon jOhari said...

....sedapnya....kalo dari air tangan cikten mesti lagi sedap...ayam bakor satu! hehehe

Cik TeN10 said...

mOon

ahaa.. mak cikten10 ckp air tangan sorang istteri tu penting utk pikat hati suami.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...