:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Tuesday, May 24, 2011

:: Apekebenda laa org Jepun ni ::


Selamat petang (",)

ishh sedapnya petang2 makan pisang goreng panas2 kan..
tak pun dpat bubuq chacha semangkuk..

ape menu korang utk minum petang ni ?
aku rasa mcm nk buat apam je ari ni..


ataupun bleh try resepi disini

.....

actually aku nk cerita pasal English class aku pagi td..

aduhaii kelakar..
aku tak buli lecturer okeh.. lecturer tu yg buli diri sendiri..

ceritanya macam ni..

last week punya class dgr 1 petikan ni..
and this week setiap org kena baca 1 ayat and translate dlm bahasa Jepun..
ohh apekah ini ?? kelas English or kelas belajar Bahasa Jepun ini ??
aku sendiri tak pasti.. 

sampai turn aku.. tergagap2 tak tau nk explain mcm mna dlm Bahasa Jepun.. last2 aku bantai explain dlm English.. haha slumber badak je kn..
tp aku rasa tak salah kn ?? kelas English kot  bkn kelas Bahasa Jepun..

*blurr*

ohh lupa nak cakap lecturer tu Japanese..
so dalam class dia explain semua dalam Bahasa Jepun..

td dia tanya aku dalam Bahasa Jepun + English sket2.. tp yg aku dapat tgkap hanya lah perkataan Present Participle Tense.. tu je..

aku tak faham so aku cakap la..

" ehhh ?? sy tak faham soalan awk " sambil angkat kening mcm Ziana Zain tuu

tiba2 satu kelas ketawa.. skali dgn lecturer tu pn dok senyum2..
dahh.. kenapa pulak ni ?? adoiii 
ssh betul belajar English dgn diorg ni tau..sebabnye ??


1. kelas English tp 95% cakap dalam Bahasa Jepun

diorang ckp English pn kalau lecturer tu suruh baca ayat dalam buku je.. 
pastu translate dlm Bahasa Jepun.. lecturer pun bantai explain dalam Bahasa Jepun.. patut la xde improvement dlm English diorg.. kalau kat skolah dulu mesti kena ketuk ngn cikgu bila kantoi ckp BM dlm English class kn..

2. pronounciation tak betul

even lecturer tu sendiri speaking English pn aku tak faham.. sebab depa tukar bg jd sebutan depa.. cthnya.. there depa sebut theya .. apekebenda lah org Jepun ni.. belajar la sebut betol2 oii.. boleh gila aku bljr English ngn depa ni.. hat faham jadi tak faham..


kalau exam pulak.. arahan semua dlm bahasa Jepun.. kita masa skolah dulu exam English ada Bahasa Melayu ?? mampoih takdak.. lain la kalau cikgu tu terlebih rajin nk translate bg.. kalau la cikgu buat mcm tu kompom budak2 baca dlm BM dak ?? lg sng.. faham ja semua..

lagi satu.. soalan dia bkn pasal grammar or comprehension.. dia bagi petikan dalam English then dia garis la mana2 ayat.. pastu suruh translate ayat bergaris ke Bahasa Jepun.. perghhh rasa nk koyak2 je paper English tu..



p/s : follow je la class ni utk dptkn pointer.. kl tak dh lama aku belasah lecturer tu tau.. kih3 ganas bebeno anak dara sorg ni.. ^.^



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

26 comments:

Aimi dan Pakcik Hashim said...

ko belajar kat jepun ker ni?

Kakzakie said...

Sebab itulah bila nak ke Jepun kita kena belajar bahasa dia dulu. Mereka kuat mempertahankan bahasa ibundanya....

atien said...

desyou...class english adalah kelas yg paling memenatkan...penat sbb nak ikut cara dorang .hihi~sbb nak 単位 jelah,harus bersabar...fuh. n_n"

Sca Ndx said...

oouh. ok.

patutlah mereka punya english tak improved kan?

tapi Jepun dah maju.
apa kisah

zati embong said...

diorg bangga dgn bahasa diorg.

Scya Lollita said...

woooo mmg BEST ar kalo cani haha

vampire's lovex said...

sebab tu gadis2 dia tahu cakap "im sorry" je kan..huehuehue..


sabar k..*tepuk2 bahu :) *

nnti ajar aku bahasa jepun lak..hehe

si para para said...

hehe macam ambik syarat je letak bahasa english tu.. sebenarnya belajar bahasa jepun.
tu la.mereka semua bangga dengan bahasa mereka..
kita? identiti pun dah hampir layu..

apa2 pun cik ten10 kena blaja betul2.. kuasai bahasa mereka.. tu kunci....

kunci ape? hehe

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

amboii...
sampai nak belasah...
hehehe...

apik pehe said...

haha..jangan ganas2 mek..

tapi mmg betol..orang jepon tak guna sangat bahasa english..sbb diorang sendiri pon dah maju dari orang inggeris..huhu

Cik TeN10 said...

Aimi

yup.. hihi

Cik TeN10 said...

Kakzie

tu lah.. kdg2 borink jgak dok sini lma2..

Cik TeN10 said...

atien

sabo je la.. kl xsabo bakor je.. haha

Cik TeN10 said...

Sca

mmg ptt pn..

mmg la maju.. tp mcm katak bwah tempurung.. amik tau hal sdri je..

Cik TeN10 said...

jat

terlebih bgga smpai tak tau apa.. haha

Cik TeN10 said...

Scya

BEST smpai boleh sewel dibuatnya tau.. huhu

Cik TeN10 said...

vampire's lovex

yg xtahu pn ade kot.. haha

arghh otak dh terlebih tepu ngn bhsa jepun.. dgr pn dh rsa nk muntah balik.. huhu

Cik TeN10 said...

si para para

mmg pn.. nama ja kelas english.. kelas Bhsa Jepun pn xsewel mcm tu..

haa.. bkn kita tak bgga dgn bhsa ibunda.. tak salah kl bljr byk2 bhsa kn ??

kn lebih bagus kl dpt kuasai byk bhsa.. at least org ssh nk tipu kita.. tak gitu ??

Cik TeN10 said...

meniti senja

haha geram sgt.. ntah hape2.. borink gla tahu

Cik TeN10 said...

apik pehe

sekali skala mengganas tak hape2 kot.. kih2

mmg la.. tp borink lah.. mcm katak bwh tempurung.. sbb tu diorg ni xopen minded.. terkurung je dgn hal sdri

si para para said...

betul tu... orang yang kuasai banyak bahasa cerdik.

untungkamu.
:)

Cik TeN10 said...

si para para

erkkk.. cerdik ek ? konpius2.. huhu

mOon jOhari said...

...mcm serOnOk je...2 la kenangan yg cikten akan terkenang2 nanti...

Cik TeN10 said...

mOon

haha.. yep2.. antra kenangan2 yg akn ku ingt suatu hari nt. tp plg best skali kenangan gempa bumi 11 march ari tu lah.. xkn lupe smpai bila2

mykhalis said...

memang betulla diorang jahil BI rupenye!!

Cik TeN10 said...

mykhalis

ahaa mmg pn.. smgt patriotik diorg tggi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...