:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Thursday, February 10, 2011

:: ‘Senang & Menang with Puteri Katek!!’ ::


holllaaaa... rajin pak aku nk join contest kali ni.. pantang nampak pape je yg berkaitan dengan makanan.. rasa macam ada magnet yang menarik2 aku.. huahua.. 

so.. aku nk join contest ini.. mai kita pakat join ramai2 sambil share resepi masing2..! (",)



aku nak share resepi ice cream yang telah aku modified drpd resepi asal..

so mai kita tengok macam mana nak buat Ice Cream Suka Hati yang sangat senang dan simple..


Bahan-bahan

  • 200 ml whipping cream
  • 50 gm gula
  • 5 sudu besar madu
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • biskut oreo (hancurkan)


Cara-cara

  1. Asingkan putih telur dan kuning telur
  2. Pukul kuning telur + gula + madu sampai kembang (guna hand mixer aka mesin pemutar kek)
  3. Pukul putih telur + whipping cream + esen vanila sehingga menjadi seperti krim dalam bekas yang berasingan (guna hand mixer)
  4. Campurkan adunan ke 2 dan ke 3.. Gaul perlahan-lahan (jangan hilangkan buih) 
  5. Masukkan oreo yang telah korang hancurkan tadi ke dalam adunan.. kacau lagi perlahan-lahan
  6. Tuang la dalam bekas pape yg korang suke.. tupperware bentuk love ke.. ikut kreativiti korang lah..
  7. Sejukkan dalam peti sejuk sampai jadi keras macam ais krim lah..


ok.!! siap!.. senang gile.. and sangat sedap.. 

begini lah rupanya..








suka hati lah macam mana korang nk hias bg nmpak cantik dan menarik..

so terpulang lah kat korang.. kalau tak nak pakai biskut oreo.. kacang pun boleh.. badam pun boleh.. tapi hancurkan dulu lah.. 

*************************************************************************************************************

aku ditag oleh :: nanakimie :: 

selamat mecuba ~


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 comments:

nelly said...

wow ! lazat ..nelly kena pkir ..
hahaha

Cik TeN10 said...

nelly

fikir jgn x fikir.. haha

putERi-kAtEk said...

huwaaaa.....sedapnyeee.....

huhuuhu....thanks join....awk buat sy kecur!

Cik TeN10 said...

putERi-kAtEk

hahaha..welcome :)

nanakimie said...

wah,ice cream tu..laen dr yg laen:)gudluck dear!thanks sama2 meriahkan contest puteri katek:)

Cik TeN10 said...

nanakimie

hihi.. thanks jgak coz ajak sy!.. good luck utk awk jgak.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...