waaa perut kenyang hati manyak senang maa..
inilah hasil main masak2 tadi..
kejap je nk buat triffle ni..
sangat simple and boleh ubah ikut citarasa masing2..
sebenarnya aku dh janji ngn senior aku..
nk bagi resepi triffle ni kt dia..
dr tahun lepas tak bg2 lagi..
so ni aku nk share dgn korang..
jom ikut chef TeN10 sediakan triffle!..
ewahh.. hahaha
bahan-bahan:
- agar-agar + air (rebus sampai semua agar2 cair)
- tepung kastard
- susu cair
- gula
- strawberry (boleh gnti ngn buah2an cmpuran dlm tin aka cocktail)
- whipping cream ( kl takde boleh ganti ngn jelly )
ini yg aku guna kt sini..kt mesia aku tak tau cmne.. selalu ada jual kt kedai kek lah.. |
1 . rebus agar-agar sampai semua cair
2 . bancuh tepung kastard dgn sedikit susu cair
3 . bila agar2 semua dh cair masukkan bancuhan tepung kastard. jgn benti kacau nt berketul and pastikan api perlahan
4 . masukkan gula secukup rasa
5 . tuangkan separuh kastard yg dh dimasak tadi atas kek yg telah disusun dgn strawberry atau pn cocktail
letak lapisan kek dlm bekas..jgn terlalu nipis dan jangan terlalu tebal.. |
6 . tindankan lagi satu lapisan sponge kek, then tuang lagi separuh lebihan kastard atas tindanan kek tu
7 . bila kastard dh sejuk and keras tuang whipping cream yg telah dipukul guna hand mixer atas lapisan kastard tadi..
p/s : if guna jelly.. bncuh serbuk jelly dgn air panas.. then tuangkan atas tu..tp pastikan kastard td sejuk terlebih dahulu
8 . tabur strawberry or cocktail di atas.. nk cantik bleh la hias bagai2 lagi
9 . sejukkan dlm peti sejuk.. then bleh la telan..
p/s : sponge kek aku beli yg dh siap ye.. kl xde sponge cake roll cake pn bleh je.. 20 minit pn bleh siap bnda nih..
simple kan?.. so selamat mencuba (",)
28 comments:
cantik!tepuk tangan kuat2!
perhhhhhh...terer masak tu....
segan aaaiii tau...hehehe
zati embong
bila kita gembira tepuk tangan! papp2!! haha
kurekure comel
hobi2.. dh jadi tabiat lepas exam je msti nk main masak2.. huahua
cik ten10..!!!!! nak nanges!!!
nak jugak!!!! huaaaa~ sdeynyer! sdap!
=___=
princess laila
alohhh jgn la nangis!!
nah2 amik2..save picture then buat desktop background..
(>.<)
sedapnya
cik ayin
hihi (",)
aduyaiii..saya takut obesiti..tak makan yg manis2..HAHAHA!! TPU JEEE.. Bakkkk la sikitttt
mykhalis
haha..amik la..save image then buat desktop background..hahahh
lapo le pulak tgk kek tu
fatin,agar2 tu agak2 banyak mana ek..
Gimi
lapo mkan ler.. hihi :p
najihatussolehah
main agk2 je td.. sket je utk bg kastard tu pekat and pejal sket ble beku nt.. kl byk sgt agar2 pn xsedap jgak..
" . tindankan lagi satu lapisan sponge kek,..."..maksudnya ada dua sponge kek lah nih..
cikcleo nak!!!!!!
balik mesia t buatkan boley??boley la!!teringin da nie..hee.
lapar lak bila tengok benda ni.
+__+
najihatussolehah
sponge kek 1 je.. tp aku belah jd dua lapisan sbb xnk terlalu tebal..
miss cleopatra
hihi..boleh je nk buatkn..tp xde delivery..nk mkn kna dtg umah.. kuang3~ :p
Robot Sakti
lapar ubatnye makan !. hakhak :p
wahhh sedapnye n senang nak wat la..^.^..thanks sbb kongsi resipi..bila free nanti ct pun nak try gak la...hehe...>.<
putriLicious88
a'ah simple je.. welcome :) try la ea..
uih..bertuah la sape duk sendai tu..ade org pandai masak..:D
Alamak ...
sedapnya ...
nyum3 ..
Q
nk mkn dtg r sendai.. hihi
nelly
yummy2~
woahhh boleh try juga nih
bahan2 kt jepun ad eh? ;D
Raji
ni sume bahan2 kat jepun la ni dik..
Post a Comment