:: Nak hadiah cute2 klik la sini (",) ::

Tuesday, July 26, 2011

:: Kenapa puasa ? ::


Assalamualaikum.. >.<

perbualan aku dan seorang member jepun semasa membuat eksperimen..

" apa plan kau summer holiday ni ? "

" aku balik m'sia.. nak berpuasa sama-sama dengan family.. "

" puasa tak boleh makan kan ?? minum boleh tak ? "

" makan pun tak boleh.. minum pun tak boleh.. "

" satu hari ?? "

" tak.. start cerah sampai gelap balik.. "

" berapa hari kena puasa ? "

" sebulan.. "

" hebat !! tak lapar ke ? "

" tak.. dah biasa sejak kecik lagi.. "

" kenapa puasa ? "

" nak rehatkan badan setelah setahun bekerja.. "

" ooo.. " sambil menganggukkan kepala..

" kalau aku pergi M'sia, aku kena puasa jugak la ?? " sengal betullah mamat ni.. aku cepuk kang.. haha >.<

aku bagi jawapan seringkas mungkin supaya dia senang faham..
dan dapat terima jawapan aku secara logiknya..
aku agak dia dapat terima jawapan aku..

tolak hari ni lagi 5 hari Ramadhan bakal menjelma..
excited nak balik M'sia.. nak berbuka dengan family..
rindu kuih dan masakan mak yang sedap-sedap..

semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna buat kita semua.. ('',)


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

24 comments:

Ezay Hadry said...

tak sabar nak berpuasa ni

zati embong said...

hihi,lawak soalan dia fatin.

jat pn da terasa nk puasa skrg.

hihi.

mykhalis said...

bawak la orang jepun tu datang malaysia..hehehe..suruh dia pose

Asrul "iLham" Sany said...

alalala, comelnye...

;D

ArulchelseA said...

mana itu mamat tanye munya..manyak betut lu munya jawapan..

*balik mlysia bukn pasat lindu sama wa ke..kih kih kih..

Cik TeN10 said...

Ezay

tak sabar nk puasa.. lg xsabar nak jejakkan kaki kt KLIA !! hihi >.<

Cik TeN10 said...

jat

haha.. budak2 ni mcm2 mau tanya.. kdg2 pening gak nk pk jawapan.. >.<

sabo ye jat.. =) tak lama lg dah..

Cik TeN10 said...

khalis

ahaha.. takyah la.. kang satu hal lak nk kena guide dia.. >.<

Cik TeN10 said...

Asrul

comel kan ?? comel sgt sampai rasa nak cepuk pn ade jugak.. hahah >.<

Cik TeN10 said...

Arul

ahaha.. mamat tu gua dah jual >.<

* ohh tidak sama sekali.. haha :p

Hanis MY said...

balik mesia??? arghhhh jeles2 huhu apapun have fun k! balik sampai raya ke? huhu...

Cik TeN10 said...

kak hanis

balikkk !! tp xsempat raya.. 24/8 class start balik dah.. sempat la nk meronggeng kat bazar ramadhan.. hehe >.<

ORLANDO AHMAD said...

moga lebih bermakna, aminn

Cik TeN10 said...

ORLANDO

amin.. =)

si para para said...

oh nampaknya dia macam berminat...
jawapan yang bagus...
9markah...

selamat pulang ke pangkuan..
dan selamat berpuasa ramadhan..
:)

WuMing said...

Mrk kurang faham dgn culture kat M'sia nii...

siti kektus said...

kau cakap bm ke ngan dia? hihi ^^


lama jugak kau cuti kan. *baca kat komen tu.*

tapi tak sempat raya pulak. sikit lagi je tu.

Cik TeN10 said...

si para para

ahaa.. dia kagum >.<
9 markah over ??

tak sabo ni.. hihi
selamat berpuasa jugak =)

Cik TeN10 said...

WuMing

bkn kurang faham tp mereka mmg tak tahu pun pasal culture org lain.. diorang tahu pasal negara diorang je.. >.<

Cik TeN10 said...

siti kektus

takde lah.. cjp bahasa jepun lah.. >.<

lama ?? ni kira pendek tahu berbanding sebelum2 ni.. biasanya cuti untuk summer satu bulan setengah tahu.. kali ni paling pendek.. 3 minggu je.. huhu.. kalau tak beraya sakan lah aku kat mesia.. naseb badan la.. nk buat mcm mna kan.. ^^

d_LA said...

bestnye pose ngan family..dla nama je dok msia, nak balik kemain ssh gak..huhu..tp, fatin raya kat jepun kan?

Cik TeN10 said...

d_LA

a'ah.. raya kat sini.. huhu

najihatussolehah said...

semalam..tgok tanyalah ustaz yg ulangan...soalan yg sama..ustaz tu ckp ..kalu da org tanya macam tu..pertama skali..jawab sebabnya Tuhan yg suruh...kemudian,bru bagitau kebaikan kepada kesihatan...

Cik TeN10 said...

najihatussolehah

mmg terpk nk jwb mcm tu.. tp org jepun ni depa takdak agama.. depa mana percaya tuhan2 ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...